Дете на 6 години е нападнато от домашно куче в столичния парк "Заимов", разбра GlasNews.bg.

Майката на пострадалото дете написа в социалната мрежа Facebook, че момчето е преживяло силен стрес, а по тялото му има наранявания.

Детето е било нахапано на фитнес площадка в парка.

"Травмите са сериозни, както психологически, така и физически. По този повод искам да повдигна въпроса за свободно пуснатите домашни кучета. Отговорността за отглеждането на кучета в градска среда е доста сериозна и зависи от мисленето на всички нас. Правилата трябва да се спазват!", категорична е Христина Печалова.

Христина Печалова призова собствениците на кучета да ги разхождат на повод.

"Според закона домашният любимец трябва задължително да е на повод до 1,5м., а при кучета над 10 кг. на разтеглив повод до 1,5м. Или с намордник. От намордник са освободени единствено кучета-водачи на незрящи хора. Правилната преценка относно това къде е добре и къде никога не бива да оставяте кучето си без каишка е отговорност на стопаните!", добавя тя.

Майката на пострадалото момче отбелязва още, че то е с разкъсни рани по чатала и му е назначено лечение с антибиотици. 6-годишното момче посещава ежедновно болница "Пирогов, за да му бъдат правени превръзки.

"Апелирам органите, извършващи контрола на закона за домашните любимци, да се самосезират", завършва Христина Печалова.

В секцията за коментари потребители на Facebook отбелязват, че паркът е превзет от кучета.

"Това е безобразие! В Заимов има ясно обозначено място, където може да се разхождат кучета. Във вътрешната част на парка тичат деца, карат колела и тротинетки - все неща, на които повечето кучета се дразнят. Събота и неделя този парк не може да се посещава, защото се пълни с кучета и стопани, които ти се дразнят, че си пазиш детето от тях. Все пак има някакви закони и наредби и ще е хубаво, ако видим, че има някакъв контрол. Същото важи и за Докторската. Единственото място, където се спазва забраната е във Военна академия. Аз имам две кучета, но не мога да разбера тази тъпотия на стопаните, защото колко и да си обичаме кучета, те понякога са непредвидими", коментира Гергана Шумкова.

Снимката е илюстративна.