Подиграват ли се с пострадалите от потопа в Карловско?

Безплатната дървесината от наводението в Карловско се оказа, че не е съвсем безплатна. Още на първия ден след потопа в Карлово служебният министър на земеделието Явор Гечев заяви, че дървеният материал, свлечен от реките, ще бъде раздаден безвъзмездно на местното население. Миналата седмица пък парламентът изслуша служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Една от дискутираните теми беше как държавата помага на засегнатите след потопа села в Карловско. Една от помощите е именно раздаването на безвъзмездни дърва.

Една от водещите телевизии у нас провери колко струва един кубик "безвъзмездни" дърва и колко е количеството им. Жители на село Богдан разказват, че въпреки обещаните безплатни дърва, днес картината е различна. Държавата е категорична, че предоставя дървата безвъзмездно, а кметовете разпределят по списъци на най-нуждаещите се. Дървата били безплатни, но за транспорт и рязане трябва да се плати по 40 лв. на кубик. Това решение било взето на общо събрание.

На въпроса защо един кубик дърва струва 40 лв., кметът село Богдан Христо Иванов отговаря така: "Има си горива, има си разходи, има си транспорт, има си товари и така."

Има или няма незаконна сеч в Карловско? СНИМКИ на камиони с дърва предизвикаха смут

А кметицата на Каравелово Славка Червенкова също е категорична, че дървата се предоставят безвъзмездно, но се заплаща превозния билет. "Фактически се плаща по 1,50 лв. плюс 3 лв. превозен билет или за 10,50 лв. по 5 кубика на къща давахме на абсолютно цялото население", коментира Червенкова.

Темата с "безвъзмездните" дърва отприщи вълна от реакции в социалната мрежа Фейсбук. Сред един от коментарите се откроява този на Владина Цекова. Тя е възмутена от факта, че се искат пари от пострадалите от потопа.

"Как е възможно на хората от бедстващите карловски села да се искат пари за дърва за огрев? КАК МОЖЕ, БЕ? Не стига, че точно тия трупи, домъкнати от бурните води оставиха хората без покъщина и домове и съсипаха градините им... Ей, ненаяли се алчни люде, спрете да се гаврите с нещастието на хората!", пише Цекова в профила си.

Тя се обърна към кметовете на пострадалите села с думите: "Кметовете, вземете се в ръце и дайте на хората абсолютно без пари дървата за огрев!" и определи ситуацията като срамна и позорна.

"Имам ходене тия дни до Богдан и Каравелово, за да връча едно дарение от приятел от Щатите и лично ще видя какво пак са надробили алчните души на местна почва. Не ви е срам. Цяла България се изсипа да дава доброволен труд и да помага с вещи и пари, вие пари ще им искате за дървата, дето сами се свлекоха от посечената гора и им съсипаха животите. Всеки е длъжен даром да даде в тази ситуация, а не да изнудвате хората. Боже, Боже!", пише още Владина.

"Гледам новините и не вярвам на очите и ушите си. Ненаядохте се бе... Не ви е срам! Хората милите не смеят да си кажат кой върши тия нелепости. Зимата иде, а част от хората нямат и печки", споделя Цекова и завърша публикацията така: "Край нямат абсурдите в Богдан и Каравелово!".

Посъветваха пострадала от наводненията в Карловско да подпре къщата си с... дърво от реката