Масирани проверки по рибни борси и магазини тръгнаха в навечерието на Никулден.

Основното, за което следят инспекторите от Българската агенция по безопасност на храните, е дали рибата е прясна. И съветват да я гледаме в очите, когато я купуваме.

БАБХ тръгват на проверки: Как ние самите да разпознаем прясната риба?

"Ако шаранът е свеж, те трябва да са бистри и изпъкнали, хрилете - розови, слузта да е обилна и да не е лепкава, а коремчето да не е издуто. Ако кожата се разпада, рибата е стара или е била дълбоко замразявана", обясняват дългогодишни търговци.

"Никой няма да остане без риба за празника. Тази година се вадят добри количества. В язовирите вече върви интензивен улов, излиза много шаран, толстолоб, амур и други риби, които са сред най-предпочитаните", обяснява пред "24 часа" д-р Йордан Господинов, шеф на Асоциацията на производителите на рибни продукти, като допълва, че най-търсен все пак си остава шаранът.

Стопаните на язовири край Пловдив вече хвърлят мрежите. Уловената риба се прибира в хранилища и в специални малки басейни, в които се съхранява до продажбата.

"Около 2500 – 3000 тона шаран се вадят годишно от българските водоеми. Близо една трета от това количество се изяжда около 6 декември – празника на Св. Николай - покровител на моряци, рибари и банкери", допълва Господинов.

За да спазим традицията и да сложим шаран на трапезата, трябва доста да пообиколим, за да го намерим на добра цена. Тази година в Пловдив тя варира от 5,45 лв. до 8,50 лв. за килограм. На долната ценова граница може да се намери на промоция в големите търговски вериги. По-скъпо идва в специализираните магазини за риба и живарниците.

Познавачи допълват, че най-вкусният шаран за печене е около 2 – 2,5 кг. За тигана обаче по-добри са малките екземпляри.

Доста хора предпочитат шарана пържен и са загърбили традиционните рецепти. Почистената риба само се осолява и нарязва на шайби или големи парчета. Пуска се в силно сгорещено олио, след като предварително сме го овъргаляли в царевичен грис. Така хваща коричка, а отвътре остават всичките сокове, споделят кулинари с опит.

Традиционалистите пък залагат на пълнен шаран с орехи или плакия. При втория вариант, който е гръцки, трябва да се внимава, за да не стане рибата като сварена.

По данни на производители на рибни продукти напоследък се наблюдава и добър улов и на сафрид и чернокоп. Цените им обаче са доста високи. Килограм дребен сафрид излиза десетина лева. Чистеният чернокоп пък гони 15-17 лв.

Вносните риби като ципура, лаврак и барбун са с 20-30 процента нагоре заради поскъпналия транспорт и достигат до 20-25 лева, а някои и по-нагоре.

Най-тънко излиза скумрията. Някои доста й се мръщят, че вмирисва къщата, докато се приготвя, но пък за сметка на това е най-полезна, твърдят познавачи. Съдържа доста Омега-3 и най-важното - никой не я е хранил изкуствено в океана. Цените не надвишават 7 лв./кг.

Според народното поверие, ако сложите люспа от шаран в портфейла си, ще ви върви на пари през цялата година. Мнозина го правят и вярват, че това ще ги направи богати.