Наближава важен ден за всеки вярващ - Великден. За този голям и светъл празник ние традиционно печем козунаци. Те трябва да бъдат украсени. Но декорът под формата на бяла глазура и буквите „XB“ отдавна са остарели. Днес можете да украсите празничните печива по различни начини.

Предлагаме ви няколко оригинални и модерни идеи как да украсите красиво козунаците за Великден през 2024 г. Този процес отнема известно време, така че отделете няколко часа, за да създадете красивото великденско печене на вашите мечти.

Не трябва да измисляте нещо твърде сложно или нереалистично: сложни дизайни или орнаменти. Можете да украсите козунак красиво и оригинално по лесни начини, без да харчите много пари за декорация, скъветва Novini.LIVE. Изберете доказани рецепти за глазура. Тя трябва да е гладка и плътна, да не се рони и да издържи дълго време. Можете също така да използвате меренг или шоколад вместо глазура.

Прованс

Великденските козунаци в стил Прованс ще бъдат естетични и много нежни. Тези печени продукти могат да бъдат украсени, например, със сушени стръкове лавандула или стръкове пресен розмарин.

Свежи цветя и сухи цветя

Тази опция за декорация не е годна за консумация, но изглежда много естетична. По-добре е да използвате сухи или леко изсъхнали цветя, за да не накисват глазурата. Но ако все пак решите да използвате свежи цветя, тогава е по-добре да вземете обичайните градински, а не диви, защото те ще влязат в контакт с хранителния продукт.

Декорация със сушени плодове и захаросани плодове

Може да бъде не само красиво, но и много вкусно. За такъв прост декор можете да вземете:

многоцветни дражета;
захарни топчета;
сушени плодове;
ядки.

Можете също да си поиграете с цвета на глазурата, като използвате хранителни оцветители.

Макарон

Този изискан френски десерт лесно може да се превърне в луксозна украса за козунак. Можете да вземете различни размери, а за да е още по-красиво, украсете с миниатюрни целувки и захарни перли. Но трябва да се има предвид, че такъв декор може да се окаже доста скъп.

Пресни горски плодове 

Тази украса сякаш служи като напомняне, че лятото идва. Много красиво ще изглеждат ягоди, боровинки, къпини, малини, физалис. За да завършите декора, добавете зелени клонки розмарин или мента.

 

Шоколадови и карамелени декорации

Шоколадът и карамелът винаги са огромно поле за въображение. Можете да си купите любимите си бонбони или шоколадови пръчици и да ги поставите върху козунака. В продажба можете да намерите и различни шоколади и бонбони във формата на яйца.

Ядки

Един от най-простите, но доста ефектни начини за украса на великденски козунаци е с ядки. Половинки или цели орехи, бадеми или кашу могат да се превърнат в оригинална декорация. Обикновено към ядките можете да добавите сушени плодове или шоколад.

Меренг

Швейцарският меренг, или целувчената смес, също ще изглежда елегантно и оригинално за Великден. И най-важното е, че се приготвя бързо, не се рони и не залепва. За да стане още по-интересно, можете да я обгорите леко с горелка.