Икона от манастира "Св. Георги" получи Бойко Борисов от кмета на пловдивското село Белащица Костадин Николов. Това се случи по време на визитата на министър-председателя на стадион "Ботев" в града на тепетата. Борисов бе поканен да посети манастира на 6 май, когато се отбелязват 1000 г. от построяването му.

"Иконата  е от името на жителите на Белащица, които благодарят на Борисов за спирането на двете кариери, които години наред ги тровеха", каза кметът. В четвъртък протестиращи окупираха община "Родопи" с настояване за прекратяване на работата на находищата. Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков пристигна край Белащица, изпратен от Борисов, за да съобщи на недоволните, че заради нарушения на екологичното законодателство кариерите се спират.

Освен икона Николов подари на премиера и мартеница, изработена от  ученици от село Белащица. 

Припомняме, че по разпореждане на премиера Бойко Борисов, тази седмица на място пристигна заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков, който проведе среща с изпълнителните директори и на двете дружества. След срещата той излезе с решение за затваряне на кариерите. 

Издадени са наказателни постановления за нарушение на екологичните норми на двете кариери, а те остават затворени до второ нареждане.

Още във видеото: