Хотелиери в Слънчев бряг излязоха на протест. Причината е голямото забавяне от Министерството на туризма на средствата, които се изплащат за хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци. Те обявиха, че ще бъдат принудени да изкарат украинците на улицата, тъй като са пред фалит.

Семейството на Лилия и Сергей от Харков не могат да се приберат в Украйна, защото там войната продължава. Малката им дъщеря Настя е родена в България. На протеста са, защото искат да останат тук. 

"В Харков непрекъснато стрелят. Няма ток, няма интернет, а тук децата се адаптираха, голямата ми дъщеря иска да останем тук", сподели Лилия Околело.

Хотелиери твърдят, че забавянето с изплащането на средствата е от февруари и ще бъдат принудени да съобщят на украинците, че трябва да освободят базите.

"В Бургаска област настанените бежанци са около 7000, които са в хотели и частни квартири. След липсата на плащане, 9 и повече месеца, ние фалираме. Не можем да покрием сметките си за ток и вода", каза Елена Андонова.

"Такова забавяне никога не е имало, 9 месеца! Няма бизнесмен, който да може да издържи със собствени средства 9 месеца", добави пред bgonair хотелиерът Красимир Белорежки.

Заради липса на плащания от страна на държавата хотелиерите не могат да плащат заплати и на персонала.

"Те чакат от държавата, ние чакаме от тях. Имаме деца, които ходят в университет, те чакат от нас. Наистина сме в критично състояние", заяви камериерката Джаме Али.

От Министерството на туризма съобщиха,  че вчера по спешност са придвижени около 9 милиона лева.