Сравнено с мерките в Бургас, Пловдив изостава драстично и е възможно съвсем скоро ситуацията в Града под тепетата да стане много сериозна. Това каза шефа на Националния кризисен щаб ген.-майор проф. д-р Мутафчийски. Изказването му бе отговор на въпрос от страна на журналистите в залата, като той обясни, че една от причината в Пловдив половината от заразените да са лекари е, че не са се вслушали в съветите на щаба да тестват заподозряните за носители лица.

„Във всяка една клиника може да се появи болен. Ние, като лекари, трябва да работим с нагласата, че всеки един пациент срещу нас е носител на вируса”, каза още Мутафчийски.

Мерките са сложени за сигурността на хората и за това възможно най-бързо да достигнем пика на заболяването и животът да продължи по нормалния начин, изтъкна професорът. "Следващите мерки са хората да се движат с декларация и в града. Тази мярка вече е обмислена и е въпрос на време да бъде въведена. Изследвани са над 7 000 души, от които 346 положителни", допълни шефът на кризисния щаб. 

Генералът: На Пловдив може би му предстои доста тежка ситуация!

Той разкри, че към този етап, въпреки че има вече 14 излекувани пациенти в България, е много рано да се каже дали те няма да имат дългосрочни здравословни проблеми след вирусната инфекция. „Описанията, които ни се дават от Китай, са, че дълго време след изписването на оздравелите, те продължават да изпитват някои от симптомите – кашлица, болка в гърдите, слабост и общо неразположение. Рано е обаче да се правят каквито и да е заключения, защото още са минали едва 3 месеца от първоначалното откритие за новия вирус”, заяви началникът на кризисния щаб.

Мутафчийски разкри, че преди броени дни чел статия от Италия, в която се описвало, че колкото бил броят на умрелите за първото тримесечие тази година, толкова е бил и този през 2019 г. „Това обаче е далеч от истината. Същите тези хора нямаше да умрат тази година, а след време – колкото Господ е казал. Те обаче умряха сега и връзката между коронавирусната инфекция и леталния край е достатъчно ясна. Патогенът причинява такива състояния в организма, които с възникналите усложнения, водят до смърт”, подчерта професорът.

Включват сирените в Пловдив и още 10 града заради пандемията!