Бивше училище и настояща кръчма - в България всичко е възможно.

Пенка Цветанова алармира в социалната мрежа Фейсбук, че училището "Дора Габе" в Добрич се е превърнало в кръчма. Това става ясно от споделено видео, на което виждаме, че в двора на училището е изграден ресторант, чува се и певица, която изпълнява сръбската песен "Я сум нейде руйно вино пило".

"Къде, освен в Добрич, може да се види училище, превърнато в кръчма?", пише Цветанова към публикацията си. Реакциите на потребители на Фейсбук не закъсняха. Много хора се възмущават от това, че сградата е преобразувана в кръчма. Бивши възпитаници на "Дора Габе" в Добрич си спомнят за отминалите години - в школото учили усърдно, а сега от там звучи балканска музика.

"Учил съм в това училище. Копаем дъното. Много гнусна история. Управлението в този град е пагубно за културата и образованието!", пише в мрежата Адриан Василев.

От коментар научаваме, че въпросната вечер, в която е заснето видеото, бащата на собственика на заведението е празнувал рожден ден, а музиката е била спряна в 23:00 часа.

"Всичките, дето се възмущавате, че станало кръчма, ще ви кажа: първо - момчето, дето направи това заведение вложи маса пари за ремонти, сградата е под надзор 24/7, досега да беше съборена и да е обежище на наркомани и бездомници, най-малкото щеше да е сметище! Не Ви ли е болно, че медицинския го направиха арест, ама то щото е държавно никой не се възмущаваше, според мен всичко е злоба и завист!", коментира Николай Пенчев.

А според Петя Хаджиева има много по-важни неща от това, че бивше училище е станало кръчма. "Ако училището функционираше, бъдете сигурни, че кръчмата нямаше да е там. Смятам, че в тези обстоятелства кръчмата не пречи на никой, освен на вечно намиращите причина да мнънкат", пише тя.

Общинските училища СОУ "Дора Габе" и СОУ "Любен Каравелов" да бъдат преобразувани чрез сливане, това решение взеха общинските съветници в Добрич през 2016 година. Преструктурирането се налага заради малкото ученици в училище "Дора Габе", което към днешна дата е закрито, а учениците му тогава бяха насочени към приемащото училище СОУ "Л.Каравелов".

Вижте видеото:

Имало едно време...

СОУ "Дора Габе" отваря врати за своите първи ученици на 15.09.1984 г. Две години по-късно училището извършва прием на ученици в паралелки със засилено изучаване на изобразително изкуство. Младите художници от СОУ "Дора Габе" печелят много отличия и награди в национални и международни конкурси. Изключително интересни и оригинални са керамичните съдове, изработени в ателието по керамика, оборудвано с формовъчна преса, грънчарско колело, две електрически пещи и необходимата база за съхранение на готовата продукция. Училището е предлагало специалности, търсени на пазара на труда. Обучението в паралелките с профил "Изобразително изкуство" – "Компютърен дизайн" са давали познания в областта на компютърната графика, на графичния дизайн и предпечата. Училището разполагало със собствена полиграфическа база, в която се провеждала учебна практика. СОУ "Дора Габе" разполагало и с 3 компютърни кабинета, със скенери, принтери, мултимедийни проектори, таблети, дигитален фотоапарат, Интернет. Обучението извършвали квалифицирани преподаватели по лицензирани програми Photoshop и CorelDraw. Обучението в паралелките с профил "Изобразително изкуство" – "Компютърен дизайн" предполагало съчетание на знанията по информационни технологии с художествения усет на учениците, което е давало възможност за добра реализация в печатарската и рекламна индустрия у нас и в чужбина.