Пореден абсурд по родните пътища... от рубриката на Диана Русинова - "Пътен абсурд".

Сигурни сме, че Агенция "Пътна инфраструктура" кристално ясно осъзнава, че една от предпоставките за инциденти на пътя са старите и некачествени пътни знаци. Тогава защо Агенцията не предприема мерки за подновяване на пътните знаци в страната? Председателят на Европейския център за транспортни политики Диана Русинова отново изрази възмущението си от пътните знаци в България.

В профила си във Фейсбук тя сподели две снимки, а към тях написа следното: "Седя си и се питам, само аз ли ги виждам тези неща по нашите пътища? Как пък един път някой от АПИ не ги видя тези знаци за 10 години?".

От публикуваните снимки виждаме, че знаците са доста стари - те са ръждясали, а и вероятно не са светлоотразителни. Диана Русинова споделя в свое интервю, че е масова практика производителите на пътни знаци да слагат по-нисък клас светлоотразително фолио.

"Изискването е светлоотразителното фолио на знаците по първокласните пътища да е по-висок клас. За съжаление, на гърба на много от пътните знаци пише, че светлоотразителното фолио е 2-ри клас, но всъщност се оказва, че производителят е поставил по-ниския 1-ви клас, чиято гаранция е 7 години, а не 10", казва Русинова.

Чудя се дали тези хора спят спокойно и съвестта им е чиста?

В коменатрите под публикацията й във Фейсбук се включва телевизионният водещ Иво Танев. Той написа, че по пътя Белово-Костенец се е натъкнал на участък с прекъсната нова маркирова, позволяваща изпреварване в два последователни сериозни завоя.

"Диана, в събота по пътя Белово -Костенец се натъкнах на участък с прекъсната нова маркирова позволяваща изпреварване в два последователни сериозни завоя! А на правия участът удобен за изпреварване, между двата завоя, осовата линия беше плътна забранявваща изпреварването!!! Както и съответните объркани знаци! Ведна звъннах на 112 и дадох сигнал. След това спрях при полицейския патрул в Костенец и също ги предупредих. Като изисках от тях веднага да запалят колата и да проверят. Те казаха, че съвсем скоро е правена организазията на този нов участък и наистина тръгнаха в тази посока. Дано да се задействат съответните служби", добави Иво Танев.

"Знаците и указателните табели са под всякаква критика. Онзи ден, например, влязох в Пазарджик, идвайки от Велинград. На първия светофар видях голяма табела Пловдив наляво през моста и за малко да завия натам. Добре, ама все пак познавам пътя и знам, че за Пловдив се минава направо и минах направо. Предполагам, че тази табела щеше да ме изведе на магистралата и щях да увелича пътя си с 30-тина километра. Защо се прави така?", възмутен е Йордан Господинов.

Пътните знаци в България - стари и ръждясали, отговарят ли на изискванията? СНИМКИ