Кметове и жители на пострадалите при наводнението през 2022 година карловски села излизат на протест заради спряното финансиране на проектите за възстановяване на щетите. Очаква се да бъдат блокирани Подбалканския път и прохода Троян - Кърнаре.

Богдан, Каравелово, Слатина, Розино и Христо Даново пострадаха сериозно след водното бедствие на 2 септември преди 2 години.

Държавата е осигурила достатъчно средства за карловските села след потопа

"Доклад показа, че за пълно възстановяване на щетите са необходими 75 милиона. 6 месеца комисията не се е събрала. Хората са разтревожени. Искаме да се нормализира животът на всички тези над 10 хиляди човека, които живеят в засегнатите райони. Това няма как да стане без да бъдат отпуснати необходимите 38 милиона лева до края на тази година, за да можем да завършим всички мостове, речни корита и пътни артерии. Искаме да работим, трябва финансиране", заяви кметът на Карлово Емил Кабаиванов.

"Ситуацията е критична. Дъждовете покачват постоянно нивото на реките. Възстановителните работи трябва да продължат, за да бъдат обезопасени и гражданите, и техните имоти", допълни кметът на Богдан Христо Иванов.

Доставят още фургони на пострадалите в Богдан

"В Каравелово е пълна трагедия. Нямаме към момента абсолютно нищо изградено като инфраструктура. Всичко е кал, прах, при нас нещата са много зле", каза още оред БНТ Лило Нешев, кмет на село Каравелово.

След описване на щетите стана ясно, че за възстановяване на пострадалата инфраструктура ще са необходими над 75 милиона лева. Досега община Карлово е получила едва 17 милиона, които са недостатъчни, за да бъдат завършени възстановителните дейности, заявяват от създадения Инициативен комитет от кмета на Карлово и кметовете на засегнатите села. Те настояват спешно да бъдат отпуснати 38 милиона лева за 2024 г.,с които да продължи изпълнението на проектите за възстановяване на разрушени от бедствието мостове, улици и дерета в Карлово и селата.

Също така искат и да бъдат предвидени допълнително близо 20 милиона лена в бюджета на Междуведомствената комисия за 2025 г., с които да бъде довършено възстановяването на разрушената от бедствието инфраструктура.

Премиерът Димитър Главчев коментира проблема със забавените пари за възстановяване на щетите след наводненията в Карлово през 2022 г. "Запознат съм с исканията им. Проблемите са отпреди две години. Отчетите за изразходваните досега 24 млн. са пристигнали на 28 май. Областният управител трябва да изрази становище, а след това междуведомствената комисия ще се събере, за да отпусне възможните средства в рамките на бюджета. Няма как обаче да са 38 милиона", категоричен бе той.

Не съм милионер, но продавам "Ducati "-то си в подкрепа за карловските села