Гъсениците в действие, органите - взимат мерки, ама чак през... септември.

През декември месец на изминалата година Ви разказахме, че старозагорчани пропищяха от гъсеници. Огромен брой вредители са нападнали дърветата в Стара Загора. Тогава жена сподели в социалната мрежа, че е решила да си спретне разходка в гористите местности над парк "Аязмото", където е останала потресена от гледката. Преувеличено или не, жената бе категорична, че е видяла милиони гъсеници навсякъде. 

Оказа се, че вредителите са от типа Борова процесионка. Видът е описан за първи път от австрийците Михаел Денис и Игнац Шифермюлер през 1775 година. Това е един от най-големите вредители по боровите и кедровите дървета в Централна Азия, Северна Африка и Южна Европа. Гъсениците пълзят по горските пътеки и черни пътища подредени една след друга, подобно на процесия. Оттук идва и името им "процесионки".

Още по темата тук:

Старозагорчани пропищяха: Гъсеници в действие, органите - в бездействие ВИДЕО

Не само в парка над "Аязмото" обаче са забелязани борови процесионки. Старозагорчани алармират в мрежата, че вредителите са нападнали и други гористи местности. И след публикация на GlasNews.bg, както и много сигнали от притеснени жители на Стара Загора, кметът - Живко Тодоров заяви, че ще вземе мерки.

Чрез публикацията във Фейсбук градоначалникът поздрави старозагорчани с думите: "За много години! Бъдете живи и здрави!" и заяви, че през последните седмици е получил много сигнали за обхванати от гъсеници гори около Стара Загора. "Образуват се паяжини и резултатът е изсъхване на дърветата", допълва кметът.

Живко Тодоров сподели още, че е провел разговори със специалисти, които препоръчват да се направи пръскане през септември, за да се унищожат вредителите. Ще бъде обявена обществена поръчка за третиране на засегнатите територии. Община Стара Загора ще обработи общинските гори, а ДГС Стара Загора държавните.

Това, че атаката срещу вредителите ще се случи чак през септември притесни, че дори и ядоса част от жителите на Стара Загора.

Соня Петракова коментира под поста на кмета, като споделя, че унищожаването трябва да стане още през пролетта, когато започват да се събуждат, за да се намали популацията. "През есента ще има няколко пъти повече и борбата с тях ще е още по-трудна!", смята жената.

"Как септември, че то до тогава няма да има дървета, ще бъдат изядени?", коментира Теменужка Анева.

"На есен е късно! Защо да не е по-скоро?", гласи друг коментар.

И докато повече хора смятат, че кметът е объркал месеца, на който следва да се извърши третиране на засегнатите територии, в дискусията се включва директорът на Държавното горско стопанство в Стара Загора, който дава отговор на въпроса защо боровите процесионки ще бъдат атакувани през септември.

"Ще се извърши авиоборба през месеците септември - октомври, тогава е периодът за борба с този вредител, сега и да се извърши пръскане няма да има никакъв ефект т.к гъсеницата е спряла да се храни. В момента се заравят в земята, като се приготвят за зимуване, затова се виждат в такива количества събрани на определени места. Пазете вас и домашните си любимци от допир с тях т.к предизвикват силна алергична реакция", написа Иван Чергеланов.

Потърпевш от гадинките също се включва в дискусията. Петър Петров споделя, че горите около Мъглиж са най-засегнати и от най-дълго време наблюдава паразита там.

"Страшното е, че навлиза навътре в гората стремително - Посока Селце и посока Енина. И за мое нещастие имах и “среща” върху кожата си при излет с мотора в гората. Усещането беше като огън и обрива беше активен 7-8 дни. Въпреки третиране с няколко противоалергични препарата. Спрямо други подобни преживявания го определяме, като влудяващо", написа Петров и сподели снимка.

"Извинявам се за неприятната гледка на хората със слаби нерви, но е важно да се знаят възможните последствия", допълни Петър към прикаченото фото:

Снимки: Николай Овчаров, Петър Петров & Живко Тодоров