Туристи се насладиха на разходка с кончета в Хисаря, а жителите на града реагираха остро. 

Част от жителите на Хисаря са възмутени, след като станаха свидетели на конна езда по велоалеята в парк "Мир и дружба". Въпросната велоалея започва от началото на парка и завършва на Южната порта на античния град Диоклецианополис. Обходна пешеходна и велоалея се извива по протежението на крепостната стена в града. Велоалеята около крепостната стена на Археологическия резерват Хисаря е съчетана с монтирано съвременно алейно осветление, прилежащото парково пространство е богато озеленено. Създадени са всички необходими условия за туристическа атракция, обединила исторически туризъм с велотуризма, създавайки алтернативни пространства за културни събития и фестивали. Създадени ли са обаче условия за конна езда в парк "Мир и дружба" и кой допусна туристическа обиколка с коне по велоалеята?

"С бебешката количка се чувствам излишна на тази велоалея. Пълен абсурд!", написа Виктория Стефанова в социалната мрежа Фейсбук. Тя е заснела туристите, които са яхнали конете и се движат по велоалеята в парк "Мир и дружба".

Виктория Стефанова съвсем не е единствената, която е възмутена от туристическата обиколка.

"Дестинацията за езда би трябвало да не е в градска среда. Ако обаче е необходимо преминаване през града, би трябвало да важат хигиенните изисквания като при каруците", написа Райна Пръмова.

Инженерна мисъл от Хисаря: Сложиха бойлер на балкона СНИМКИ

Няма информация кой е организатор на туристическата разходка с коне и защо е избран точно този преход. 

"Конете са прекрасни, ездачите учтиво поздравиха с "Добър ден!", усмихнах се, но миг след това не ми беше до смях - дирята след конете по тротоара пред училището беше още димяща... Сигурно така е и в парка... Животните НЕ са виновни!", коментира Ваня Йовчева.

Общинска полиция да си влезе в ролята, призова Йонка Михалска.

"Интересното в случая е, че конете не са сами, което говори достатъчно за ездачите", написа още Михалска.

Детелин Пенков се пошегува, като заяви, че ще си вземе три мечки и ще спретне атракция из парковете в Хисаря.

Ненка Мутовска сподели, че над Веригово и Момина баня има прилични пътеки за конна езда. Къде да отиде майката с количката, след като алеята в парка е окупирана от коне - на шосето ли, пита Мутовска.

"Има такива прилични пътеки над Веригово и Момина баня - идеални за тези животни! И това ли трябва да се осере, като всичко останало в тоя град? За мен мястото на майката с количката си е правилно - парк, чист въздух, пешеходна зона! Да не кажа, че даже е единственото читаво и спокойно място за майки с колички! Другият вариант е да тръгне по заетите от коли тротоари и да се чуди от къде да мине и дали ще оцелее с бебе в количка по шосето!", гласи коментарът на Ненка Мутовска.

Извор на лековита минерална вода е пред разруха СНИМКИ