Тъжна картина на безхаберието към един от символите на Хисар.

Хисаря - градът, който се слави с природните богатства и уникалните минерални извори, именно те привличат туристи не само от България, а и от цял свят. Известно е, че в градчето бликат 22 извора с различен химичен състав, а жреците са отстъпили мястото си на терапевти, масажисти и рехабилитатори, които се грижат за здравето, разкрасяването и допълнителния комфорт на посетителите.

Тъжна е гледката обаче, която се разкрива пред туристи и жители на града - към днешна дата минерален извор "Момина сълза" е пред разруха. В социалната мрежа Фейсбук екипът ни попада на снимки, споделени от Димитрина Цъцарова. На тях ясно виждаме в какво състояние е изворът - счупени и паднали плочи, лющеща се мазилка, птичките са изградили гнезда, за да снасят яйцата си и да отглеждат малките си пилета. 

Хората, наливащи с туби минерална вода, се радват на този ценен ресурс, но са разочаровани от състоянието, в което се намира изворът. 

"И чешмата на Момина баня не е в по-добър вид! Много жалко!", гласи коментар в мрежата.

"Градът запада бавно, но славно!", коментира хисарчанка.

"Най-красивата постройка в града. Хората на запад взеха най-доброто от комунизма, а ние най-лошото от капитализма. Искахме демокрация, за да сме богати. Не можем да ремонтираме една плочка на знаково място в града на нещо построено преди 50 години... простият селянин Тодор Живков Ви сочи отгоре с пръст и се пука от смях.", пише Живко Стефанов.

Историята гласи, че "Момина сълза" цери тялото и душата...

Красива българка отказала да стане наложница на турския бей в Хисаря. За наказание той я накарал да сервира гола на гостите му. Хубавицата изпълнила заповедта, но като стигнала до господаря, стоварила тежкия поднос на главата му и го убила. После я изгорили на клада, но преди пламъците да обгърнат тялото й, две сълзи се стекли по лицето й и капнали в огъня. На това място бликнала лековита вода. Това е легендата за минералния извор "Момина сълза" в Хисаря. Две девичи сълзи столетия наред церят всякакви болежки - но най-вече бъбречни и стомашни заболявания. Днес обаче хората използват минералната вода не само за лечение, но и за профилактика, релакс и възстановяване от стреса на забързаното ни всекидневие.

Видно от снимките - изворът се нуждае от ремонт и възстановителни дейности и би било тъжно, ако бъде оставен да се руши. Силно се надяваме това да не се случи!

Снимки: Димитрина Цъцарова

Служителка в РУ Хисар не прие медицинско и вдигна скандал

Пътните знаци в България - стари и ръждясали, отговарят ли на изискванията? СНИМКИ