Защитниците на животните у нас са потресени.

В социалната мрежа Фейсбук бяха разпространени неприятни кадри, които показват как две кучета се бият помеджу си, а през това време мъж снима и вероятно се наслажвава на гледката. Твърди се, че мъжът, заснел агресията между животните е Желязко Проданов - именно той беше публикувал кадрите, но впоследствие те бяха премахнати от личния му акаунт.

GlasNews.bg разполага с видеото, което обаче не можем да предоставим, тъй като съдържанието е жестоко и присъстват сцени на насилие. Желязко Проданов, за който защитници на животни твърдят в мрежата, че е заснел видеото, не прави дори опит да раздели кучетата, които се бият, става ясно още от кадрите. С бездействието си снимащият поощрява агресията между животните.

"Бясна съм! Цялата треперя! Докога, докога!? Случайно попаднах на ужасяващ клип! Снима, докато кучето се мъчи! Възможно е каракачанката да е негова! Кучето няма вина! Вината е на този, който снима и се наслаждава на чуждата болка. Не мога да се побера в кожата си! Някой познава ли го този?! Моля Ви, нека го направим известен! Моля Ви, нека отговаря пред закона! Този заслужава доживотен затвор, без право на помилване! Само убиец може да се наслаждава на чуждото страдание! Аз повече не издържам! Нямам сили.... Сърце не ми остана.. А те умират в адски мъки, докато системата проработи!", написа в мрежата Цвете Цветелинова. Под поста на жената заваляха коментари и хората са категорични, че снимащият кучешкия бой трябва да бъде наказан.

Поведението на лицето, участващо в извършването и заснемането на записа, грубо нарушава разпоредбите на наказателния кодекс.

Чл. 7. от Закона за защита на животните: (1) Забранява се проявата на жестокост към животните; (2) За жестокост се смятат:

1. (изм. - ДВ, бр. 92 от 2011 г.) всяко действие или бездействие, което причинява продължително или повтарящо се страдание на животното, или увреждане на здравето му или стрес;
4. увеличаване агресивността на животните чрез селекция или обучение в агресивност към други животни и хора.

Не става ясно къде се е развила случката. Мъжът, който публикува кадрите с агресията, е отбелязал във Фейсбук профила си, че живее в София, дали обаче там е заснето и видеото - можем само да предполагаме.

Защитници на правата на животните настояват компетентните органи да се самосезират и да се извърши незабавна проверка по казуса.