Спорът за цените на горивата се пренесе и в НС. Намеси се и Комисията за защита на конкуренцията след призив на ПП да го направи заради изказване на Делян Добрев от ГЕРБ, че “някой прибира по 10 милиона на ден от по-скъпите горива у нас”.

От комисията обявиха в парламента, че имат данни за редица нарушения от страна на „Лукойл Нефтохим” и дъмпинг на цените.

„Ако газът, токът и суровината на „Лукойл Нефтохим” не са се променили последните 6 месеца, защо горивото скочи с лев,” попита Делян Добрев.

Делян Добрев: Някой прибира по 10 млн. на ден от цените на горивата

В отговор Румен Гечев от БСП каза: „Ако имате компания, която продава бензин и сте намерили по-евтина суровина или готов бензин, който продавате, и всички го продават примерно по 4 лв,. но не, ти ще го продаваш по 3,20, така ли? Защото ти е евтина суровината? Ами щом пазарът казва 4, ще го продаваш по 4 и ще печелиш!”

„Всички се съгласяваме, че свободният пазар е и път към демокрацията и към свободата на хората като цяло,” е мнението на Искрен Митев от ПП.

Стана ясно къде отива единият лев разлика при горивата

Надя Минчева от КЗК обясни дали КЗК може да се намеси при дъмпинг на цените, информира "Нова". "Имахме такава информацияй. И през месец май беше образувано едно такова производство. Какъв е новият елемент в поведението на големия играч на пазарите? Не дава в срок оферта на цена за заявени коичества и съответно търговецът не може да оферира и надолу на своите клинети цена, което го затруднява. И той е принуден на свои редовни клиенти единствено да осигури количества. И оттам се получава един такъв дъмпинг.”

Снимката е илюстративна