Според неофициалната последна информация - пилотът на падналия в Черно море МиГ-29 не е успял да катапултира, съобщи БНР.

Няма информация за точното място, където снощи самолетът се е разбил край Шабла, но е ясен районът, обяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов.

"Когато се случи подобен инцидент, обикновено пилотът предприема действия -той се катапултира. Нямаме информация пилотът да се е катапултирал.

Освен това катапултът, след като бъде задействан, се задейства един радиосигнал, за да бъде локализиран, да бъде открит по радар. Не се прихващат такива сигнали от катапулта.

Откриха спасителната жилетка на пилота от МиГ-а. А от него няма следа, засега

Това означава, че е станало нещо внезапно, тъй като пилотът, тъй като е бил опитен пилот, той знае, че трябва да информира, трябва да докладва за катапултиране.

Не е докладвал за такова нещо, не е търсил радиовръзка с базата. Значи се е случило нещо внезапно", настоя той.

Падналият МиГ е от авиобаза "Граф Игнатиево", търсят черната му кутия

Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов също обяви, че не е сработила системата, която при катапултиране на пилота изхвърля спасителен буй с радиосигнал и светлина.

Падналата машина е от последните доставени в края на 80-те години, като нейният т.нар. "ресурс за използване" е трябвало да изтече през 2029-30 година. Машината е била от състава на база "Граф Игнатиево". Управлявана е била от майор Валентин Терзиев, с дълъг летателен стаж.

Спасителната операция продължава, а на мястоито на инцидента са служебният министър на отбраната Георги Панайотов, както и служебният премиер Стефан Янев.

Авиоексперт за падналия МиГ: Пилотът може да се е дезориентирал през нощта!

Две фрегати, миночистач, дрон и хеликоптери участват в издирването на падналия военен самолет.

(Валентин Терзиев на снимките вдясно)