Когато стане дума за жега и за автобус, градусът на емоциите покачва още повече температурата. От призиви за чупене на прозорци, шамари за кондукторки и жалби... до указания, че "за комфорт се използва личен автомобил или такси" или пък познатото "цял живот климатици са имали автобусите"... коментарите на хората се различават диаметрално - точно както и мисленето им.

Пореден повод за подобни размишления даде Цветан Цветанов от Бургас, който се оплака от автобус без климатик и кондукторка с особено мнение по въпроса. Ето какво написа мъжът във Facebook:

"Бургас бус продължават да се гаврят с клиентите си. Този автобус днес 20.06.2024 г., при 33 градуса на сянка, пътува от Меден рудник до Славейков без климатик. При моя забележка, кондукторката в автобуса ми каза, че на нея така й харесва... и не ми позволи да отворя прозорец. А в автобуса беше над 40 градуса. Действието се развива между 16.20 - 17.10 часа."

Под поста на бургазлията се нароиха десетки коментари, описващи подобни ситуации в Бургас:

"Точно заради жегата онзи ден едно дете припадна в автобуса. Ужасно задушно, прозорците в предната част на автобуса не се отваряха, поради проблем или бяха заключени, климатикът не работеше, докато едно дете не се свлече на пода. Тогава пуснаха климатиците чак. Имаше хора в близост до него, успяха с вода да го свестят. Но не може в жегата да не работи климатик или да не позволяват да се отворят всички прозорци - пълно безумие!"

"Е, как така кондукторката няма да ви позволи да отворите прозореца? Отваряте го, нека да писка, че на нея така й харесвало.
Утре ще внесат кондуктори от Индия и Пакистан (свикнали на 50 градуса) и тогава и парно ли ще пускат заради тях?"

"Преди дни писах мейл до Бургасбус с оплакване! Благодарна съм на Господ, че майка ми оживя след като едва не умря при бруталния задух в автобуса."

"Не е само в този автобус. Но и хората, които се возят, обичат да им е задушно, да мирише на пот и си траят."

Разбира се, не са малко хората, които живеят с мантрата "едно време да не би да е имало климатици":

"Всеки шофьор си има негов личен автобус а кондуктора в него е верният му спътник и навигатор, заедно дружно ремонтират и поддържат денонощно личният си автомобил с личните си средства. Хората тука са болни в тая група. Да не мислите, че и на тях им е хубаво в тия жеги, търсете отговорниците на високо ниво, а не тези най-ниско по веригата. Ако ги нямаше, какво шяхте да правите, пеша, таксита, карайте си вашите коли. В пиковите часове с градския най-бързо се стига от точка А до точка Б. А всичките жалбари, писатели и проблеми създаващи индивиди без трезво мислене, да не правят нищо, защото само тровят живота на хората които просто си вършат работата. И вие не сте цветя."