Днес, на местните избори, гласуваме с няколко бюлетини - бюлетина за кмет на община; бюлетина за общински съветници; бюлетина за кмет на кметство.

В градовете София, Варна и Пловдив гласуваме освен с бюлетина за кмет на община и бюлетина за общински съветници, и с бюлетина за кмет на район, а в кметствата към тези общини - с бюлетина за кмет на кметство.

Всяка бюлетина е отпечатана на бяла и непрозрачна хартия. На гърба ѝ има място за два печата на Секционната избирателна комисия (СИК). В долния ѝ ъгъл има 8-цифрен номер, който се откъсва по перфорацията от член на СИК след гласуването и поставянето от СИК на втория печат на гърба на бюлетината.

В бюлетината са вписани наименованията на всички партии, коалиции, местни коалиции регистрирали кандидати във Вашия изборен район за съответния вид избор и имената на независимите кандидати, ако има регистрирани такива, както и квадратче с: "Не подкрепям никого".

В бюлетината за общински съветници, в дясната страна са очертани толкова кръгчета, колкото е максималния брой на кандидатите от една кандидатска листа на партия, коалиция или местна коалиция и съдържат трицифрения номер на кандидатите от съответната кандидатска листа.

За общински съветници гласувате, като в квадратчето с номера на избраната от Вас партия, коалиция, местна коалиция или независим кандидат с химикал, пишещ със син цвят, поставите знак Х или V. Ако сте гласували за партия, коалиция или местна коалиция, може да дадете предпочитанието си (префенренция) за конкретен кандидат, като поставите знак Х или V в кръгчето с неговия трицифрен номер. Номерът и името на кандидата, за който искате да дадете предпочитанието си, ще откриете на списъка пред избирателната секция или в кабината за гласуване.

За кмет на община, район или кметство гласувате, като в квадратчето с номера пред имената на избрания от Вас кандидат с химикал, пишещ със син цвят, поставите знак Х или V. "Не подкрепям никого": Ако не желаете да подкрепите нито един кандидат на партия, коалиция, местна коалиция или инициативен комитет, в бюлетината за съответния вид избор може да поставите знак Х или V с химикал, пишещ със син цвят, в квадратчето с надпис "Не подкрепям никого". Гласът ви няма да бъде преброен като даден за конкретен кандидат-кмет или за общинска листа. Той ще бъде преброен като валиден, обозначаващ единствено вашето упражнено право на вот и ще бъде отчетен при изчисляването само на общата избирателна активност.

Поради сложността на местните избори и повечето на брой регистрирани кандидати за общински съветници обаче, има няколко града, където бюлетината ще е по-дълга и по-широка. Става дума за София, Варна, Благоевград, Шумен и Пловдив.

От ЦИК предупреждават че, при сгъване само на две, бюлетината ще остава по-голяма и е възможно да остане отворена или да затрудни поставянето на други бюлетини в кутията. Именно затова препоръчват, след поставянето на втория печат и откъсването на отрязъка, гражданите да я сгънат трети път, но вертикално.

Около 17,2 млн. бюлетини са отпечатани за местните избори. Гласувайте, вашият глас е важен!

Ето как да проверите коя е вашата избирателна секция, вижте ТУК