От 7 май влизат в сила нови цени на билетите за влак. Поскъпването е средно с 20 на сто. От БДЖ аргументираха решението с инфлацията и повишените разходи на дружеството.

Без промяна ще останат цените на железопътните карти за децата и възрастните хора, които са на символична стойност от 1 лев.

Превозът на деца до 7-годишна възраст ще се осъществява безплатно срещу предоставяне на документ, удостоверяващ възрастта на детето, и задължително издаване на билет с нулева стойност.

Например за направлението София-Бургас-София за двупосочен билет за бързия влак за втора класа от 30 лева, цената на билета става 36,70 лева. За същото направление, но за влак в първа класа от 30 лева, цената ще бъде малко над 38 лева.

„Цените на билетите не са увеличавани от 2012 г. насам. Единствено имаше частично увеличение с 1,8% през 2020 г.”, коментира директорът на „БДЖ - Пътнически превози” в Пловдив, Ангел Даскалов.

По негови думи по линията с Асеновград цената на билета става от 1,50 на 2 лева.

"Билетът от Пловдив за Бургас от 16,25 лева, се повишава до 19,20 лева, а до Стара Загора от 8,10 лева - на 9,80 лева. Подновяването на подвижния състав е главен приоритет, затова немските железници ще доставят 76 вагона, които ще бъдат оборудвани с климатици и информационни системи", обясни Даскалов.