Снимки, споделени в социалната мрежа Фейсбук, накараха габровци да си спомнят с усмивка за миналото.

На фотосите виждаме елементи от градската среда, запазени и до днес.

"Истинско чудо е, че тези елементи от градската среда са се запазили до днес. За младите, родени в ерата на мобилните комуникации и интернет, функцията на някои от тях е загадка", написа Владимир Стефанов.

На първата снимка можем да видим уличен телефонен апарат от началото на 90-те. Моделът е рядък, с метални копчета и работещ със специално отсечени жетони на БТК (Българска телекомуникационна компания).

Мъжът, споделил снимките, обяснява, че предишните апарати от този вид са били с шайба и таксуването е ставало с монети от 5 ст. за градски разговор.

Владимир отбелязва, че такова устройство все още може да се види на пазара "Шиваров мост".

"За снимката на колонка за извикване на таксиметров автомобил благодарим на Ненчо Стефанов. Устройството се намира в кв. Бичкиня", пише Владимир.

Мъжът отбелязва, че такива устройства са монтирани на различни места в града в края на 70-те и началото на 80-те години.

"Осигурявали са връзка на гражданите с диспечер на таксиметрови услуги. Тогава дори аналоговите, стационарни домашни телефони са били лукс и това е бил начинът за поръчка на такси. Времето е оставило своя отпечатък върху колонката и днес липсва квадратния и покрив с надпис "Такси", добавя още той.

На следващите две снимки виждаме обща пощенска кутия, която се намира в кв. "Шенини".

"При тази вратичките отдавна липсват, но всяко вертикално отделение е имало такава с индивидуален ключ за адресата. Поставяни са предимно в крайните квартали застроени с къщи за улеснение на пощенските раздавачи. Всяко домакинство тогава получава ежедневно вестници по абонамент, служителите на пощите изкачват габровските баири с тежки чанти. Общите кутии, като тази, са облекчавали поне малко тежкия им труд", обяснява Стефанов.

В коментарите под публикацията Николай Христов написа, че най-много телефонни кабинки е имало на стената срещу входа на ресторант "Могильов".

"Там късните следобедни и вечерни часове беше опашка. А пощенските кутии са ми добре познати, тъй като в началото на 70-те години на миналия век живеехме в кв. Шенини и ги ползвахме... Може и точно тази да е била", добавя още Николай.

Това животно се разходи посред бял ден в Габрово СНИМКИ

Снимки: Владимир Стефанов & Ненчо Стефанов