За сериозна опасност за децата и животните предупредиха от няколко български града през последните часове. Жертви на тежки алергични реакции са станали и хора, и кучета след разходка в горите край Стара Загора, в парка в Кюстендил, по алеята към Бачиново край Благоевград. Хора споделят дори за смъртни случаи при домашни любимци. И за всичко това е виновна гъсеницата Борова процесионка, плъзнала по земята и изхвърляща малки власинки, съдържащи токсин. Оказва се, че това приличащо на пръчка животно е предизвикало тежки алергични реакции, задух, уртикарии, некроза на език и нос при десетки хора и кучета.

Ето какво написа Петър Велков във Facebook, опитвайки се да предпази децата, родителите им и техните домашни любимци:

"Приятели, отскоро има изключително голям проблем у нас. Нашествие на едно от опасните животни у нас, което може да доведе до тежки алергични реакции при някои децата, а със сигурност за домашните ви любимци и до смърт. Борова процесионка. Децата могат да я объркат с пръчка, защото приличат на такава, когато се придвижват слепени една за друга.

Макар и да не сте чували за нея (аз не бях), само за последните седмици има няколко тежки случаи и смърт на кучета, разхождани от стопаните си в горичка/парк, а кучето само е подушило животното. Някои успяват при късмет и бърза реакция (промивки и медикаменти) да ги спасят.

Детенцето на мои близки приятели настъпва леко такава в парка в Кюстендил. Добри хора ги предупреждават да внимават. Въпреки че веднага измиват обувката, детето и бащата са с обриви, а детето след това кара със същите обувки тротинетка, друго дете малко по-късно също кара същата тротинетка и то също се обрива. Толкова е силна отровата.

Другото лошо е, че тази напаст е навсякъде в боровите гори (можете да познаете присъствието й по паяжините) в момента и ги изяжда. Там се крият тези гадини, причиняващи алергични реакции и некроза на животни. Не ги докосвайте, не стойте близо до тях, за да не вдишате власинките им".

Предлагаме ви и видеото на Дилян Георгиев, доцент, преподаващ дисциплини в областта на екологията и зоологията в Пловдивски и Тракийски университет, от което ще разберете още за тази опасна напаст:

За всички с кучета по алеята към Бачиново пък публикуваха тази снимка в една от групите на Благоевград:

Под нея хората споделят, че е задължително да не стъпчете това животно, да не го пипате и като цяло да избягвате района, в който са забелязани гъсениците. Ето още примери за последствията от Боровата процесионка:

Специалистите съветват при най-малкия признак, че куче или човек са имали контакт с гъсеницата, да бъде потърсена незабавна медицинска помощ.