В Пловдив организират протест в защита на жертвите от психично болни хора. Събитието е обявено в социалната мрежа Фейсбук, видя GlasNews.bg.

Протестът ще се проведе утре пред Районния съд в града под тепетата. Очаква се събитието да стартира в 12:00 часа.

"Плашеща е статистиката, която показва жертвите на хора с психическо разстройство в България. Случаите зачестяват с всеки изминал ден, а системата и държавата не правят нищо по въпроса, дори напротив. Защитават тези лица. Живеем в държава, в която ако си психично болен, няма институция и сила, която да те спре да извършваш убийство или системен тормоз", пишат организаторите на протеста.

Протестът е провокиран от случая със заплашваната в социалните мрежи инфлуенсърка Ясмин Кирилова. Тя твърди, че е тормозена денонощно от жена, освидетелствана с психично заболяване.

"В името на Господ, в името на Аллах, искам детето ти да умре, искам на Артур сърчицето, малкото сърчице, което чуваш да бие, да спре. И това да се случи пред твоите мили очички, Ясминче”;

„Ще дойда, ще ти разрежа корема, ще изкарам детето”;

„Ще дойда, ще го убия, ще му смачкам черепа, ще го нарежа на парчета, ще го прибера в буркани”;

„Ще ви намеря, ще бъде убито детето ти. Ще те убия” - това са само част от заплахите, отправени към Ясмин.

Ясмин споделя, че получава заплахи в продължение на две години. Инфлуенсърката твърди още, че не спира да получава среднощни позвънявания и обиди.

Междувременно жената, която отправя заплахите към Ясмин, е установена. В социалните мрежи се представя с името Noor Fatih и е от Пловдив, а според майка й - тя е добре, няма психични проблеми и най-вероятно е била провокирана. 

"Сещате се за историята с психолога Иван Владимиров, който бе убит, след редица жалби подавани от него срещу психично болния му съсед? Е, сега ще ви запозная с още една история, която искаме да предотвратим да завърши по същия начин! Ясмин Кирилова получава заплахи, че тя и детето ѝ ще бъдат убити. Оказва се, че от около година държавата не може да направи нищо, защото става дума за психично заболяване. Тече разследване, от което още няма резултат. Въпросната жена тормози много други хора и заплашва децата им и създава некролози! Свидетели сме на много случаи с убити хора в резултат на този закон за защита на психично болните хора, нека спрем до тук! Време е за промяна!", добавят организаторите на протеста.

Според закона "не е наказателно отговорно лицето, което действа в състояние на невменяемост – когато поради умствена недоразвитост или продължително или краткорайно разстройство на съзнанието не е могло да разбира свойството или значението на извършеното или да ръководи постъпките си."

"Ще нарежа бебето на парчета": Заплашват със смърт родна инфлуенсърка и детето й

Към този момент 69 души са посочили в организираното във Фейсбук събитие, че имат интерес към протеста. Само 5 души са отбелязали, че ще присъстват.