Николай Димитров, който бе кмет на Несебър три мандата, печели четвърти от раз, макар че е в ареста.

С 8091 гласа, или 62,3 % той печели още на първи тур, сочат предварителните резултати.

Самият Димитров от няколко дни е в ареста с повдигнато обвение, че е ръководил организирана престъпна група за купуване на гласове, след като на 19 октомври спецпрокуратурата и ГДБОП проведоха акция в Несебър и Свети Влас.

Заедно с Димитров бяха арестувани кандидатът за кмет на Свети Влас от "Движение 21" Атанас Япаджиев и четирима кандидати за общински съветници.

Според прокуратурата Николай Димитров и четиримата е трябвало срещу 70 000 лева да купят гласове на избиратели, за да си осигурят мандат за следващите четири години.

Изборни сметки: Кметът на Несебър вади 70 бона за 400 гласа

Той и съучастниците му били направили пирамидална структура – 10 000 лева дали на организатор, който трябвало да осигури четирима отговорници, които да получат по 5000 лева и постове в общинската администрация. Те пък щели да броят по 100 лева на глас, казаха от прокуратурата. От обвинението допълниха, че при 19-те обиска били намерени списъци с избиратели.

Според Димитров няма логика той да купува гласове на роми, които и без това работят в общинската фирма за сметопочистване. Освен това броят на гласовете им не можел да повлияе на резултата в Несебър.

"Не съм се съмнявала в резултата и в победата на първи тур. Хората в Несебър не могат да бъдат сплашени с показни арести", коментира пред "24 часа" съпругата на Николай Димитров - Нури Димитрова.