С концерт и празнична програма ще бъде открит стадион "Христо Ботев" на 29 април. Ботев ще се завърне на Колежа в дербито срещу Левски в двубой от елита, а преди това ще има концерт зад Южната трибуна от 15:30ч. с участието на Д2, Стефан Вълдобрев и обичайните заподозрени, Ансамбъл Тракия, а водещ на събитието ще бъде Део. В 17:15ч. ще бъдат отворени вратите на стадиона, а в 18:30ч. започва церемонията по официалното откриване.

Регионалният министър връчи на Здравко Димитров разрешението за ползване на Колежа

Това стана ясно на брифинг, на който присъстваха кметът на Пловдив Здравко Димитров, строителят на стадиона Илиян Филипов, прокуристът на Ботев Асен Караславов, собственикът на охранителна фирма "Трафик СОТ", която отговаря за сигурността на стадиона Александър Апостолов, зам-кметът по строителството Пламен Райчев и директорът на пловдивската полиция старши комисар Васил Костадинов. 

От клуба обявиха, че съвсем скоро ще пуснат информация в официалния сайт за продажбата на билетите за двубоя. 

Вече се работи и за вземане на четвърта категория на УЕФА, като е възможно тя да бъде получена още преди стадионът да бъде напълно покрит с козирка.  Кметът Здравко Димитров заяви, че това е дългоочакван ден за Пловдив, като благодари и на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за осигуряването на средствата за стадиона.

"Условията, в които работихме дори бяха враждебни. Въпреки всичко ние се справихме. Подобен стадион не е строен в България от може би над 40 години. Нека да има повече успехи оттук-нататък и да има невероятните мигове. Пловдив е най-спортният град и заслужава такъв стадион. Пожелаваме успех на клуба и на националния отбор, защото те ще играят и тук. Ще го завършим, както сме поели ангажименти. Срокът беше много кратък. Имаше и много катаклизми в света, имаше и вътрешни проблеми. Всички сме обединени да вървим напред. Ще предоставя Златната книга на Ботев на Музея на стадиона, когато е готов. Искаме да покажем, че пловдивчани можем много повече", заяви кметът Здравко Димитров.  

Прокуристът на Ботев Пловдив Асен Караславов заяви:

"Искам да кажа огромна благодарност от името на клуба и собственика Антон Зингаревич към кмета Здравко Димитров и Илиян Филипов направиха възможно клубът да се завърне в неговия дом след почти 10 години. В 14:00ч. пристига комисията по лицензиране на стадиона от БФС, но няма да имаме проблеми за получаване на лиценза, след като вчера получихме Акт 16. В магазина на центъра и билетната каса на стадиона ще бъдат пуснати билетите. Може би ще се продават билети и в билетните каси пред Общината и на Античния театър. Цялата информация за билетите ще бъдат публикувана скоро в официалния сайт. Клубът има концепция как ще се управлява стадиона. Знаем, че няма да е лесно, но ще успеем да го менажираме на едно голямо европейско ниво. В най-близко време ще бъде обявен човек, който ще управлява стадиона. Имаме няколко варианта", каза Караславов.  

Сбоственикът на фирмата изпълнител ПИМк Илиян Филипов каза, че това е бил един от най-тежките му проекти, съобщи trafficnews.bg.

"Оставих цялото си сърце, за да завършим стадиона навреме. Ще премахнем всички седящи места в гостуващия сектор за мача с Левски, за да не развалим празника. Цялата пловдивска общественост може да е спокойна. Поръчваме металните конструкции, покривната констуркиця и фасадата. Стадионът ще бъде завършен напълно до края на годината. Когато всичко свършва добре е добре за всички. Работим с клуба и Общината за Четвърта категория на УЕФА за стадиона. Надяваме се дори преди да бъде покрит напълно да имаме категорията. Целта на всички е максимално бързо да вземем категория 4 на УЕФА", заяви Филипов.  

Управителят на фирмата "Трафик СОТ", която отговаря за орханата и сигурността на Колежа, призова хората да дойдат по-дойдат по рано на стадиона. 

"Очакваме 18 000 зрители и апелираме феновете да дойдат по-рано, за да не се получи струпване пред входовете. Всички входове на стадиона отварят в 17:15ч.", каза Александър Апостолов.  

"От мое име искам да изразя нашата благодарност и да поздравя всички, които имат участие в направата на това модерно съоръжение. Това, което бих помолил всички фенове да заемат местата си по-рано. От дълги години Пловдив не помни такъв мач, на който ще има толкова много хора. От 17:15ч. започва програма вътре в района на стадиона. Призовавам феновете да дойдат без автомобили до стадиона, защото има ограничена възможност за паркиране. Гостуващите фенове ще бъдат около 1800 и трябва да осигурим условия на паркиране и на техните автомобили", заяви шефът на полицията Васил Костадинов.