Поне половин година от стажа за пенсия няма да се зачита заради коронакризата. Това се отнася за хората, които работят в предприятия, въвели непълно работно време заради пандемията, но това се прави официално - с промяна в трудовия договор. Така, ако човек е работил на 4 часа през последната година, стажът му за пенсия ще се признава за половин година.

През март 2020 г., когато бе въведено извънредното положение, 11,3% от мениджърите са заявили, че фирмите им преминават на непълно работно време с последващото от това намаляване на работните заплати. Това показаха резултатите от петата поред анкета на НСИ за влиянието на COVID-19 върху бизнеса.

През април тази мярка е въведена от 13,9% от фирмите. Оттам насетне този процент намалява постепенно и през юли само 4,1% от анкетираните са склонни да въведат такава мярка.

Вижте кои пенсионери остават без увеличението

Заради пандемията и през тази година до 90 дни неплатен отпуск се зачитат за трудов и осигурителен стаж. Така хората не губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа.

А у нас все по-малко хора се пенсионират с достатъчно стаж и възраст. Лични пенсии за осигурителен стаж и възраст са отпуснати на 21 681 българи - едва 63,2% от всички лични пенсии.

Една трета от българите обаче не успяват да изпълнят условията за стаж и възраст. Това показва статистиката на Националния осигурителен институт за първите шест месеца на 2020 г. 4710 са имали средно 23 г. стаж при изисквани 35 г. и 10 месеца за жените, а за мъжете 38 г. и 10 месеца. Ако човек няма стаж, но е работил поне 15 г., през миналата година е можело да се пенсионира на 66 г. и 6 месеца.

През тази година се пенсионират жени, които са навършили 61 г. и 8 месеца и имат 36 г. стаж, както и мъже на 64 г. и 4 месеца с поне 39 г. стаж. След това всяка година необходимият стаж се увеличава с 2 месеца до достигане на 37 г. за жените и 40 г. за мъжете.

Ако на човек не му достига необходимият стаж, ще трябва да продължи да работи, да си купи стаж или да навърши 67 г., за да получи държавна пенсия.

Всеки има право да си купи до 5 г. стаж, дори да не му предстои скоро пенсиониране. За стаж се зачита обучението в университет, но той също се заплаща. Сделки може да правят и вече навършили възрастта хора. Плащането става по банков път, но трябва да се издаде и удостоверение от поделение на НОИ, за да бъде призната сделката. Този стаж не се ползва за изчисляване на пенсията.

"Няма специален анализ, който да даде ясен отговор защо на хората не достига стаж. Ясно е, че причините са различни – човекът е бил безработен, работил е на сиво, бил е принуден да гледа болен член от семейството, който има нужда от постоянни грижи, което го е лишавало от труд", обяснява пред "24 часа" и националният секретар на КНСБ Ася Гонева.

От частен фонд в НОИ и… накрая двете пенсии може да станат по-малко от една!