“Не беше чак толкова силно, предполагам хората не са се притеснили. Беше към 12 и 50 минути, бях на 6 етаж. Определено си имаше шум." Това разказа за регистрираното земетресение край Пловдив Лачезар Лалев пред TrafficNews.

Трус събуди Пловдив*

Припомняме, че тази вечер малко преди 1 часа бе регистрирано земетресение  край Пловдив. Епицентърът на труса е бил на 13 км югоизточно от града, в района на военно летище Маврудово и летище Пловдив. Дълбочината му е била 57 км. По данни на сеизмологичния център на БАН магнитудът му е 3,6 по Рихтер. Няма информация за пострадали хора и материални щети към този момент.

“До момента по-слаби земетресения след това не са наблюдавани. Района, в който се наблюдава земетресението е сеизмичен. Това не се случва за първи път. Не е нещо необичайно за района." Това заяви пред БТВ Пламена Цанкова ръководител „Сеизмология“ към НИГГГ-БАН.

“Накъде към 1 часа, аз живея между двете тепета, където уж има гранит отдолу, обаче се усети и бучене. Но беше много кратко или поне в моята зона беше много кратко. Шум имаше наистина," заяви Мария Пенчева.

Много от пловдивчаните обаче заявиха, че не са усетили нищо, защото са спали. Те коментират също, че системата  за ранно предупреждение BG-ALERT не е предупредила за заметресението.