Усложнена е пътната обстановка в страната. Обилните снеговалежи и силен вятър станаха причина на различни места токът да спре, затворени са и някои проходи. Близо 900 снегорина обработват пътните настилки в районите със снеговалеж, съобщи агенция "Пътна инфраструктура". Екипи на агенцията разчистват падналите от снега дървета на пътя Черноочене - Асеновград и Ардино - Кърджали.

"Ток и обхват на телефоните до обяд нямахме, снегът е 40 - 50 см, багерът се намеси, иначе няма излизане", сподели в мрежата - жена от Бойково. Вижте снежната картина с половинметров сняг там:

Ограничено движение през проходи

Поради обилен снеговалеж и снегонавявания е ограничено движението на всички моторни превозни средства през най-високия старопланински проход "Троянски" и през Дюлинския проход в област Бургас.

За снегопочистване е ограничено преминаването на тежкотоварните автомобили над 12 тона в област Смолян, както и през проходите "Печинско", "Рожен" и "Превала". Движението на останалите автомобили в смолянско се осъществява задължително с вериги. Около 35 см е падналият сняг в района.

За снегопочистване е ограничено преминаването на камиони над 12 тона с ремаркета и полуремаркета по пътищата Велинград - Юндола, Батак - Доспат, Гоце Делчев - Катунци през "Попови ливади", Гоце Делчев - Доспат, Шипково - Рибарица, Кърджали - Ардино. Движението през пункта "Гюешево" в посока Северна Македония временно е спряно за камиони над 12 тона поради снеговалеж.

Информация за актуалната пътна обстановка гражданите могат да намерят на интернет страницата на АПИ, както и на денонощен тел. 0700 130 20.

Усложнена обстановка в община Родопи 

Около 40 сантиметра нова снежна покривка се е образувала във високопланинските села на пловдивската община Родопи. Пътят за Лилково е затворен от снощи, но се очаква до обед два трактора на почистващата фирма да пробият снежната пъртина. В момента в селото има 15 души, съобщи БНТ. Кметският наместник Румен Димитров успокои, че те са се запасили с храна и дърва за огрев.

Заради авария на електропреносната мрежа без ток са в селата Бойково и Дедово. Екипи на ЕВН работят по отстраняване на проблема.

Пътят към Ситово е проходим, почиства се 3-километровата общинска отсечка до селото. Очаква се машина да влезе и да започне разчистване на вътрешните улици, съобщи кметският наместник Виделина Сръчкова.

За паднали клони във вилната зона на село Марково е съобщил кметът Десислава Терзиева. Разчистването на пътя за Скобелево е започнало още тази нощ и пътят за селото е проходим. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора или за закъсали автомобили.

Врачанско без ток, Велико Търново - без парно

Заради зимната обстановка без ток са населени места в общините Враца, Мездра и Роман, съобщи БНТ, от електроразпределителното дружество ЧЕЗ съобщават, че електрозахранването ще бъде възстановено. В различни села във Врачанска област токът беше спиран от вчера, когато започна да вали сняг.

Четвърти ден Велико Търново е без парно отопление. Причината са няколко аварии по топлопреносната мрежа в целия град. Работи се по отстраняване на пробивите, но няма яснота кога топлоподаването ще бъде възстановено, предвид лошите атмосферни условия и снеговалежа, съобщиха от "Топлофикация Велико Търново". Засегнатите учебни заведения са на алтернативно отопление. С нормално парно отопление е само квартал "Бузлуджа".

Непроходими пътища във Варненско

Заради силния снеговалеж и бурния вятър пътната обстановка във Варненска област е усложнена, съобщи БНТ. Тази сутрин в посока Добрич имаше десетки закъсали и обърнати автомобили, няма пострадали хора.Отсечката от Аксаковска панорама до село Кичево беше затворена за няколко часа, докато бъде почистена и опесъчена. Шофьори обаче предупреждават, че има много заледени участъци.

Обърнати от вятъра автобуси

Ураганен вятър в района на Мъглиж прати два пътнически автобуса в крайпътна канавка. Инцидентът стана рано тази сутрин на Подбалканският път София - Бургас. Няма пострадали пътници. Нанесени са материални щети по автобусите, съобщи БНТ.

Пътна помощ изтегли двата автобуса. Силен вятър духа и на прохода Шипка, където видимостта е силно намалена. От пътноподдържащата фирма увериха, че засега няма да затворят прохода.

Осем пътници от автобус, превозващ работници от кабелна фабрика в руенското село Люляково, са пострадали при катастрофа рано тази сутрин на пътя между Съединение и Люляково, съобщиха от МВР-Бургас. Заради силния вятър автобусът е излязъл от платното и се е обърнал в крайпътна канавка. Трима от осемте пострадали са транспортирани в болницата в Бургас.