Жител на Стара Загора отправи публично питане към кмета на града.

Разкопани, разбити и затворени улици, мръсотия, спиране на водата и влошеното й качество, огромни задръствания в трафика - проблемите в един от основните икономически центрове в страната - Стара Загора, нямат край.

В средата на миналия месец ви информирахме за актуален проблем в Стара Загора - жителите на града с право негодуват от факта, че са "посипани" с обилно количество прахоляк. Именно това ги провокира да изразят недоволството си в социалната мрежа Фейсбук, а отговорните институции продължават да си правят пас, до този извод стигаме, след като забелязвахме, че сигналите за шум от тежка техника и обилно количество прахоляк не спират да валят.

Станислава Шошева е наемател на магазин, намиращ се на улица "Васил Левски". Тя, както много от жителите на града, се оплака от прахоляка и отправи публично питане към кмета на града - Живко Тодоров.

"Да Ви попитам - докога ще се засипва всичко с прах и мръсотия?", попита Станислава.

Жената е категорична, че улицата, на която се намира магазинът, се е превърнала в строителна площадка.

"Аз всеки месец си плащам на Община Стара Загора тротоарното право като съвестен данъкоплатец. Сега кой ще ми върне хвърлената стока в коша, която е засипана с пепел? Или да се моля за дъжд на Оня от горе да не се вдига прахоляк. Май той повече ще чуе. А кашлянето и лекарствата са отделно. Аз нямам магазин на тази улица, а се намирам на строителен обект, на който никой не мисли какво прави. Багери, камиони, дупки, засипани с кал и пръст. А децата около нас там? Дечица много все кашлящи... При все цялото ми уважение към ремонтите в града, това не е нормално на днешно време", написа Шошева.

Старозагорчани: Градът е за евакуация, това е истински ад! СНИМКИ

Важно е да отбележим, че в началото на 2023 година в Стара Загора бяха регистрирани превишени норми на фини прахови частици. Те бяха отчетени от автоматичната измервателна станция на РИОСВ "Зелен клин". А предполагаемата причина е запрашаване вследствие на извършващите се ремонтни дейности по ВиК проекта.

"И как РИОКОЗ не замериха запрашеноста и фините прахови частици в града и на най-мръсните улици на Стара Загора: "Августа Траяна" и "Васил Левски". Правят се ремонти навсякъде по света, но се мисли и за хората... Добре, че не сме в Дубай и няма пясък... Ще се молим да вали дъжд и да не духа вятър", завършва публикацията си Станислава Шошева.

Старозагорци подкрепиха мнението на Станислава Шошева. Те са категорични, че спешно е необходимо да бъдат взети мерки срещу запрашаването.

"Всичко това, което се случва, се отразява на здравето на децата и изобщо на всички хора. Здравето е безценно както всички добре знаем, нанасят се необратими щети върху дихателните органи на подрастващите с този начин на работа, особено предвид продължителността на ремонта. Нека РЗИ си влезнат в ролята и да правят замерване в присъствие на граждани, нека се заставят тези фирми да спазват законовите норми за поддържане запрашеността в допустимите норми. Това е здравен геноцид, трябва да се вземат мерки, не може по този начин да се действа, недопустимо е!", коментира Деси Иванова.

И. Костадинова пък показа в какво състояние се намира ателието й и написа: "Имайте предвид, че бърша на всеки 2 дни.. За праха върху платовете, с които работя, няма да коментирам. Тях ще ги завия, лошото е, че аз покрита с найлон не мога да работя.. Може би в скафандър? Снимката е достатъчно показателна. Вратата ми стои затворена + металните гаражни отвън".