На пореден протест излязоха жителите на столичния район "Илинден", които не са доволни от управлението на районния кмет от ПП-ДБ-СС Емил Бранчевски. Те настояват той да подаде оставка.

Протестът стартира в 16:30 часа. Протестиращите се събраха пред сградата на община Илинден с последна покана към кмета да се срещне с тях.

По думите на протестиращите, откакто е на поста си, повече от три месеца, Емил Бранчевски не е виждан на работа и липсва комуникация с него.

Жителите на района тръгнаха на шествие от община Илинден по ул. "Кукуш" до входа на Западен парк.

Протестиращите и днес блокираха кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Кукуш".

"Извиняваме се на шофьорите за неудобството, но протестните ни действия ще продължат до оставката на кмета на района", казаха протестиращи.

Припомняме, че на 8-и февруари граждани от район "Илинден" отново прекъснаха трафика на кръстовището на бул. "Сливница" и ул. "Кукуш".

Граждани от район "Илинден" излязоха на протест, искат оставката на кмета СНИМКИ

Това е третият протест срещу районния кмет от ПП-ДБ-СС Емил Бранчевски, а дали ще има четвърти - предстои да разберем.

Вчера кметът написа на страницата си във Фейсбук, че е провел дълга, но изключително полезна и конструктивна среща с представители на протестиращите граждани на района. На срещата са присъствали общинските съветници Росица Николова, Борис Бонев и Христо Копаранов. 

"Почти 4 часа се говореше, спореше, тропаше по масата и дори викаше на моменти. Но за мен истински важното е, че емоцията и на двете страни идва от желанието район Илинден да се развива, а старите управленски практики да се прекратят. Добре е, че сме на една страница за това.

По време на срещата:

  • Коментирахме здравословното ми състояние и въпреки убеждението ми, че някои информации и диагнози следва да си останат лични, свалих своята шина и показах оперирания си крак. Всички видяха с очите си пресния белег, отока и зарастващата рана, за да прекратим спекулациите за моята травма. Приех по-скоро като закачка коментари, че съм се подложил на операция без да имам нужда от такава. Показах и картите си от българския и немския лекарски съюз, които също бяха видяни лично от всеки един от присъстващите, с което беше развенчан и този мит. Коментирах, че лично съм разписал позволение за предоставяне на информация относно продължителността на болничния ми лист и казах точно от кога до кога е той.
  • Говорихме за заместник кметовете на района. В четвъртък пред протестиращите граждани, при които ще сляза, ще представя двамата ми нови заместник кметове и ще продължим разговора по темите, които не успяхме да затворим вчера, но разбира се ще говорим и по всички други теми касаещи района и вълнуващи гражданите.
  • Поех ангажимент за реализиране на Обществен съвет към кмета, който да заседава регулярно, а в него да членуват активните граждани от района. Ангажимент, който поех по време на предизборната кампания за публичност и общуване с гражданите. В този съвет искам да обсъждаме както конкретни проблеми, така и дългосрочното развитие на района, което няма как да мине без активното участие на всички.
  • По отношение на Центъра за временно настаняване - обясних подробно, че като кмет на района, нямам правомощия да отварям/затварям или да се разпореждам с настаняването в този център. Моята позиция винаги е била солидарна с тази на гражданите, че мястото му не е там. От страна на общинските съветници на срещата беше поет ангажимент в рамките на месец да се направи предложение за определяне на целевата група на центъра, както предложиха гражданите.
  • Ще бъде направен преглед на наличната документация и проекти за общинските блокове в рамките на комплекс Захарна фабрика. За съжаление, обаче, районът не разполага с много опции за преместване на засегнатите.
  • По отношение на гетото на вече заличения адрес ул. "Суходол" 3 - след като вече няма административни пречки, от района ще изготвим КСС, за да се определи бюджетът за премахване.
  • Коментирахме няколко конкретни казуса свързани с бившето кино "Аврора", ремонти на тротоари и междублокови пространства като за всеки един от тях беше поет конкретен ангажимент.

Искам още веднъж да благодаря на присъствалите на срещата. Независимо от по-високия градус на емоциите на моменти, за мен това беше изключително полезна среща и съжалявам, че се наложи да я отложим толкова много във времето поради независещи от мен обстоятелства. Заявих Ви ясно и категорично, че моята единствена работа и цел е да бъда добър кмет на район Илинден и възнамерявам с действията си да докажа това и на най-големите скептици", написа Емил Бранчевски.

Днес Емил Бранчевски представи новите заместник-кметове на СО - район "Илинден". Те са постъпили на работа този понеделник, 13.02.2024г.

  • Инж. Мариела Димитрова е строителен инженер и контролира и координира дейността на отделите "Инженерна инфраструктура, благоустройство, екология и контрол по строителството" и "Обществени поръчки, търгове и конкурси". Инж. Димитрова притежава дългогодишен опит в сферата на строителния и инвеститорски контрол, проектантска дейност, ОВК и ВиК.
  • Г-н Ивайло Петров е финансист и ще отговаря за дейността на отделите "Финансово-счетоводна дейност и човешки ресурси" и "Регистрация и контрол на търговската дейност и управление на общинската собственост и жилищен фонд". Г-н Петров има богат опит в капиталовия и финансовия анализ, управление на инвестиционни проекти, както и в оценяването на компании и активи.

"С огромна радост пожелавам успех на новите колеги и благополучие в осъществяване на идеите ни за облагородяване на района", написа районният кмет.