В сградата на Министерския съвет се провежда пресконференция след състояла се среща на министър-председателя Кирил Петков с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, главния секретар на МВР Петко Тодоров и директора на столичната "Пътна полиция" Тенчо Тенев по повод на тежката катастрофа, случила се преди ден в София.

Очаква се да бъдат оповестени мерките и действията на правителството във връзка с безопасността на движението по пътищата.

 Днес решихме да обявим война на всички рецидивисти, съобщи премиерът в оставка Кирил Петков.

Ето я полицайката, помогнала на убиеца Семерджиев да се укрие СНИМКИ

От тази вечер започва мащабна национална акция срещу шофирането под въздействие на наркотични вещества. Трагедията от вчера, подобно на трагедията с Милен Цветков, се дължи на шофирането под въздействие на наркотични вещества и алкохол. Никой не трябва да е над закона, категоричен е премиерът.

 Ще се постараем да изясним в детайли случая, свързан със Семерджиев. Включително ако има достатъчно данни и за съпричастност в определена степен дейност на служители на МВР включително всички случаи, за които имаме вече съмнения, че са били неглижирани в някаква степен. И дали някой не е причинил косвено този трагичен резултат, заяви Рашков.

Рашков съобщи, че Георги Семерджиев е без книжка от 2005 година и до ден днешен е управлявал различни МПС. По отношение на неговото минало са предприемани десетки действия от органите на МВР, пращани са преписки до прокуратурата.

"Искам да ви кажа, че през изтеклите 6 години той е имал чудесна възможност след като ву отнета книжката той да се яви на изпит и да получи нова. Имаме безспорни данни, че вместо да направи отав, той се е постарал да получи шофьорска книжка от Швейцария, откъдето пък ние получихме данни, че не е издаван подобен документ на български гражданин."

„Информацията, която имам, е от проведената оперативка. Има данни, че е имало съучастник - една жена, която е установена. Главното действащо лице е издирвано, но вече е налице. При разкриването на случая сме напред“, уточни вътрешният министър.

По думите му истинското решение не е  в повишаването на наказанията, а трябва да се обърне внимание и на своевременното реагиране и профилактиката.

„Не можем да вървим само по пътя за повишаване на наказанията, защото очевидно това не може да бъде решението. Да, трябва да се вземат по-строги наказателни мерки в подобни случаи. Трябва да се постави и въпроса, докога на такива лица ще се назначава охрана от МВР, защото са защитени лица на прокуратурата и се касае за следствена тайна“, добави Рашков.

„Във всички случаи той ще бъде санкциониран. Не можем да попречим обаче той да излезе от гаража си. Важно е доколко санкцията ще има възпиращ ефект. В НК има санкция за водач, управляващ без свидетелство за управление. С другите номера той ще заблуди първоначално органите на реда, той вероятно е имал определени мотиви. Това трябва да бъде предотвратено“, каза той. По думите му най-важна е превенцията.