Старичка съветска кола, проядена от ръжда, забелязана по улиците на наш град остави водач без думи. Той споделя и за близката среща в социалната мрежа Facebook, където ситуацията предизвиква серия от коментари и разнопосочни мнения.

На кадрите, заснети във Варна, се вижда червена "Лада", по която времето е оставило следи. По част от машината боята е изпадала, показала се е и сериозна ръжда. "Без коментар", пише Валентин Д.

Независимо от това машината вярно служи на своя собственик и върши мисия, заради която е и създадена. Разпространената гледка обаче разделя варненци.

Някои не виждат нищо нередно в това машината да се движи по улиците на страната, ако е водачът ѝ е спазил разпоредбите и е платил всичко дължимо. В подкрепа на своята теза хората пишат, че всеки кара това, което може да си позволи.  Но за други външният вид на автомобила буди въпроси.

След родителска среща: Останах потресена. Не от учители, от родители ВИДЕО

"Хора, какви са тия постове? Не разбрахте ли, че в България така се живее", пише Йордан И.

"Те и другите (коли - б.а. ) са така, но са китосани и боядисани", коментира Илиянка С.

"Да, но не пуши като по лъскави, "колежки", смята Веселин С.

"Гледайте си своята паничка" , призовава друга варненка.

"Какво ли е техническото състояние", чуди се мъж.

Жена избухна: Освен буболечката, имаше и пихтиеста черна маса СНИМКИ

И докато кадрите на машината от Варна, която вярно изпълнява дълга си, се радва на внимание във Facebook, а с вида си буди дискусия, статистиката за автопарка в България е далеч по-красноречива, но и песимистична.

Над половината коли по пътищата на страната са на 20-годишна възраст, с което страната ни  се озовава на първото място по най-стар автопарк в Европа. До 1 май тази година у нас се водят на отчет 3 911 975 превозни средства – леки и лекотоварни коли, автобуси, камиони, багери и други машини. Автомобилите са с около 500 000 по-малко – 3 452 253.

 От всичките почти 4 млн. превозни средства тези на възраст до 5 години са едва 198 563, т.е. под 5%, а тези от 6 до 10 г. са 293 829 – около 8%. Превозните средства от 11 до 15 г. достигат до почти половин милион – 434 397. 1 031 295 са тези от 15- до 20-годишна възраст, но почти половината от всички превозни средства, регистрирани в КАТ – 1 953 887, са над 20-годишни.

Ако се сметнат само леките автомобили, най-вероятно процентът ще е малко над 40 от общо водените на отчет, но и така бройката на колите у нас, произведени преди над 20 години, е доста по-голяма от останалите в ЕС.

Снимки: Facebook

Асеновградчанин вароса стълбите на ценен храм, но трябваше ли? СНИМКА