Водни оръдия, които се използват за разпръскване на масови безредици, разположи жандармерията около Народното събрание. За последно водни оръдия бяха ползвани от жандармерията за разпръскване на протестите през нощта на 2 септември 2020 г., които бяха срещу правителството на Бойко Борисов.

Подменени са и голяма част от оградите, а периметърът им е разширен почти до катедралата "Св. Александър Невски".

За това пространство е обявен митингът на "Възраждане" срещу управляващите, а техните поддръжници ще се съберат пред сградата на Народното събрание, докато вътре текат дебатите по вота на недоверие, пише "24 часа"

Снощи от СДВР и Столичната община обясниха, че ще предприемат всимки мерки за разделяне на групите протестиращи и запазване на здравето и живота на гражданите.

 

Късно вчера оградите край Народното събрание възмутиха столичани. Много от гражданите не одобряват взетите мерки за защита. Не липсват и язвителни коментари, нападки, забележки и мнения, че тези огради са ненужни.

"Пазят се от народната любов, миличките", пише Цветина С.

"Страх ги е ... страх ги е! Вместо да дават пари за огради предлагам всички заедно под строй към Софийския затвор, там огради колкото искаш", гласи коментара на Цветомир Н.

"Щото ги е страх от народната любов!", обяснява Николина Г.

Няколко протеста ще се проведат днес в София.

Националното движение „Хан Кубрат” организира мирен протест пред Народното събрание. Недоволството е срещу появилата се информация за намерения за промяна на позицията на България за Република Северна Македония и срещу инфлацията и скока на цените на горивата и електроенергията. Протестът започва в 11:00 часа в пространството между Народното събрание и катедралата „Свети Александър Невски”.

От 12:00 часа, отново под прозорците на властта ВМРО организира протест под надслов „Не предавай Македония”. Протестите „за” и „против” правителството в деня на обсъждането на вота на недоверие към кабинета Кирил Петков ще продължат и през деня.

В 17:00 часа пред парламента се организира и митинг на партия „Възраждане” с искане за оставка на правителството и свикване на предсрочни парламентарни избори. А от 18:30 на същото място има протест в подкрепа на правителството.

Народното събрание ще обсъди на извънредно заседание поискания от ГЕРБ-СДС вот на недоверие към правителството на Кирил Петков с мотив - провал във финансово-икономическата политика.

Подкрепа за вота изразиха опозиционните партии: "Има такъв народ", ДПС и "Възраждане".

Гласуването трябва да се проведе не по-рано от 24 часа след края на дебатите.

 

От съвестта на шестима души зависи вотът на недоверие НА ЖИВО

Няколко протеста ще се проведат в София, а депутатите ще дискутират вота на недоверие