Решението, колите на шофьори, седнали зад волна след употреба на алкохол и/или наркотици да се отнемат предизвика много обществени реакции.

Припомняме, че промените влязоха в сила с последните поправки в Наказателния кодекс.

Във връзка с нашумялото недоволство СДВР пусна във Фейсбук следния призив:

"Вместо да се безпокоите какво се случва с автомобила ви след установено наличие на алкохол или упойващи вещества в кръвта ви...не давайте повод да ви го отнемат".

Шегаджии с въпроси и предположения, докато КАТ отнема коли СНИМКИ

Часове след като промените Наказателния кодекс влязоха в сила полицията в Бургас обяви, че са хванали водач на тежкотоварен автомобил с 3 промила алкохол в кръвта и шофьор на лека кола с положителен тест за наркотици. И двете превозни средства са иззети и закарани на паркинг на МВР. На територията на пловдивска област са иззети 3 автомобила, като първият в Пловдив е бил спрян от униформените на територията на 5-то РПУ - шофьорът е бил зад волана след употреба на наркотични вещества.

Имущество трябва да се отнема само след съдебно решение, т. е. нарушителят да бъде окончателно осъден. МВР обаче започна веднага да изземва автомобили, като дори обяви, че започва да има проблем със съхранението им, тъй като паркингите се запълват.

А отнемането на автомобилите става по два начина - с протокол за доброволно предаване или чрез изземване. Но ако водачът подпише доброволно, то той се лишава от всякаква възможност да търси обезщетение по съдебен път занапред.

Полицията в Пловдив отне кола от дрогиран шофьор

Серия от конфискации на коли от пияни и дрогирани водачи