„Великден ли ще посрещаме или Коледа“, шегуват се жители на с. Лилково.

Снежна покривка покри улиците в село Лилково, а коминчетата пушат – това само по себе си говори, че зимата не иска да си тръгва тази година. По високите части на планините температурите са близки до нулата, а по някои от пистите се забелязват дори скиори.

10 сантиметра сняг е натрупало в пловдивското село Лилково. Жителите са се събудили с красива снежна покривка. Някои от тях дори са имали премеждия с тока.

Местни жители публикуваха снимки на снежната приказка в социалната мрежа Фейсбук.

„Почти без сняг цяла зима, на втория ден от Страстната седмица - 10 см.“, пише потребител на Фейсбук.

Лилково е на 1450 м надморска височина.

Лилково се намира на не повече от 36 километра от Пловдив и е любимо място за отдих на пловдивчани както през лятото, така и през зимата.

На 15 километра от селото е хижа "Персенк", още по-близо е връх "Модър", а недалеч от Лилково е и летовището „Бяла черква“. Старото му име е Демерджикьой, което на турски означава „желязно село“.

„Зима през пролетта… Красота“, отбелязват в социалната мрежа.

„Коледно по Великден!“, гласи друг коментар.

Снимки: Костадин Вълчев

Курортното селище Върховръх, което се намира на 45 километра от Пловдив, също е осъмнало в бяла премяна. Вижте кадър, заснет от видеокамера:

Върховръх е разположено в местност с уникална енергия и неповторима атмосфера. Еко-селището е скрито високо в планината, вписано в горските масиви на Родопите, самото място предразполага към уединение и пълно сливане с природата. 

Междувременно жълт код за силен вятър обявиха за утре синоптиците. Той е в сила за области от Северна, Западна и Южна България.

Там скоростта на вятъра може да достигне 70-75 километра в час. Прогнозата е до вечерта силата на вятъра да отслабне, а облачността да се разкъса и намалее.

В сряда облачността ще е променлива и на места в Източна България ще превали краткотраен дъжд.

Температурите ще са с един-два градуса по-високи от тези във вторник. Минималните ще са между 5° и 10°, а максималните – между 13° и 18°.

Обявиха жълт код за силен вятър