Софиянци ходят чак до Пловдив и Стара Загора, за да си правят там PCR тестове. Причината е, че в сертифицираните лаборатории в столицата вече почти няма свободни часове за изследването до края на месеца.

От 15 до 29 юли пък на българско-гръцката граница влизането в южната ни съседка се осъществява единствено след предоставяне на документ за отрицателен PCR тест, направен не по-рано от 72 часа. Ведната след въвеждане на изискването пред болниците и лабораториите се извиха опашки за изследване. Това накара повечето обекти въведоха предварително записване на часове. На много от местата часовете са заети до края на месеца. Така на столичани, които са планирали почивка в Гърция в близките дни, се налага да ходят до други градове.

Повишен интерес се наблюдава от хора, които желаят да се тестват за коронавирус в лабораторията на УМБАЛ “Каспела” в Пловдив. Интересът е повишен, след като Гърция въведе задължителното тестване.

Лабораторията е посочена от Министерство на здравеопазването като за диагностика на коронавирус. Провеждат се PCR тестове за откриване на активнo заболяване (вирусно размножаване), бързи тестове за откриване на IgM (остра фаза) и IgG (наличие на имунитет), както и най-добрите CLIA имунологични тестове за откриване на IgM и IgG антитела.

Работното време на лаборатория за провеждане на PCR изследвания за Covid-19 е от понеделник до петък. След заплащане на регистратура блок № 3 за изследването се извършва пробонабиране – вземане на биологичен материал - носен и гърлен секрет, всеки делничен ден от понеделник до петък вкл. от 9.00ч до 12.00ч. Готовите резултати се получават на следващия ден от 12.00 ч до 13.00ч в блок № 3, кабинет № 107 на болницата. При взет материал за изследване в петък, готов резултат се получава същия ден от 18.00 ч до 19.00 ч от блок № 3, кабинет № 107 на болницата.

Резултат се издава по желание на английски език.