Потресаващи снимки показват как изглежда административна сграда в Стара Загора. Кадрите са заснети в КАТ. От тях е видно, че черен мухъл е превзел голяма част от стените.

„В момента се намирам в фоайето на КАТ Стара Загора и искам да попитам МВР Стара Загора затова ли плащам данъци, за да чакам в този “страшен филм”? МВР Стара Загора,“ написа авторът на публикацията в социалната мрежа.

Самият кмет на града Живко Тодоров коментира ситуацията като уточни: „КАТ не е структура към община Стара Загора, а към МВР.“

На една от вратите в сградата има поставена бележка „Не влизай“, което провокира хумора у коментиращи.

„Наистина "Не влизай“!“

„Това ,че плащате данъци не означава, че трябва да стъпвате само по персийски килими, стените да са с картини на Пикасо и Миро. Грозно е, опасно е за здравето, но не мисля, че зависи от вашите данъци, това е олицетворение на цялата ни държава. Мухлясало общество, мухлясала държава!,“ пише друг.

„Ха! Що не снима тоалетната? Щеше да спечелиш изява в Дискавъри за най-жалката тоалетна в света,“ шегуват се още.

Дали проблемът ще бъде отстранен, предстои да разберем.

Междувременно да си припомним какво представлява мухълът/плесента и какви са рисковете:

Мухълът е вид гъба, която расте в мокри, влажни зони. Повечето от видовете мухъл не са опасни за хората, но има някои форми, които произвеждат микотоксини и са много вредни. Най-опасните видове isstachybotrys chartarum, са по-известни като черна плесен. Дълготрайна експозиция на това може да доведе до различни здравословни проблеми, някои от тях са дори животозастрашаващи. Микотоксините на черния мухъл може да се абсорбират чрез пряк или непряк контакт.

Когато почиствате черен мухъл трябва да сте предпазливи, тъй като директен контакт може да предизвика мехури, обриви и сърбеж.