"Нашият протест ще се състои на 18 май сутринта в 8 часа на няколко възлови кръстовища на територията на София", заяви Иван Кирилов, председател на Федерация на транспортните работници към КТ „Подкрепа“ след среща с ръководствата на синдикалните организации в “Столичен автотранспорт”, „Столичен електротранспорт“, „Метрополитен“ ЕАД и ЦГМ.

Поводът за разговора бе нарасналото напрежение във връзка с несигурността в своевременното изплащане на трудовите възнаграждения на работещите в дружествата.

 Всички онези работещи в четирите дружества, които не са на работа, ще бъдат призовани да дойдат и да протестират, за да постигнем целите си, както и да се провокира една бъдеща среща с министър-председателя и с министъра на финансите с ясната цел да се дофинансират дружествата“, заяви Иван Кирилов.

Сезират ЕК за полицейщина срещу протестиращите превозвачи

По думите му синдикатите са получили ясна индикация, че състоянието на дружествата е такова, че ще се стигне дотам работниците да не получават своевременно своите трудови възнаграждения в пълен размер. Иван Кирилов обясни, че това е причината за подготовка на бъдещи протестни действия. Той смята, че е крайно време държавата да обърне внимание на този вид транспорт.

В гласувания републикански бюджет не ни бе обърнато внимание. "Надявам се до 18 май министър-председателят и другите фактори в тази държава да се усетят, да не стигаме до крайности, защото от това нещо ще загубят гражданите", каза Георги Панайотов, председател на синдикална секция „Подкрепа“ към „Столичен електротранспорт“.

Превозвачите блокираха Пловдив и София. Искат отговори СНИМКИ

Няма средства за обезпечаване безопасността на движението, за резервни части на превозните средства. На нас не ни остава нищо друго освен да извършим протестно действие през другата седмица, с което да апелираме да се отпуснат средства, за да функционират дружествата нормално, допълни Кирилов.

В момента започваме да изолираме доста автобуси, да не се използват да возим гражданите, предвид това, че няма пари за части. Ако държавата продължава да не ни подпомага, ще има съкращаване на коли по линии и на персонал, посочи Йордан Младенов, председател на синдикална секция „Подкрепа“ към „Столичен автотранспорт“.

И таксиджиите на ръба! Дадоха срок на управляващите, иначе - блокади

Полицаи връщат камионите, пътуващи за протеста в София. Недоволни, те карат с 10 км/ч ВИДЕО

Снимката е илюстративна