Точно в 7 часа отвориха изборните секции в страната за местния вот. Секциите в страната са 11 886, а тези с подвижна урна 181.

Правото си на глас следва да упражнят общо 6 227 901 гласоподаватели, според утвърдените избирателни списъци от ЦИК. Чужденците от ЕС с право на глас и с адрес у нас са 770.

Общият брой на кандидатите в местните избори е 36 251 души. От тях за общински съветници - 29 493, за кметове на общини - 1254, за кметове на кметства - 5041, за райони - 463 и за кметства само с един кандидат - 392-ма. Общини, за които има само един кмет за община - петима.

Най-голямата листа за кандидати за кметове на община е в София - 20, следвана от Пловдив - 14, Благоевград и Шумен - по 13.

14 000 полицаи ще следят за сигурността днес. Органите на реда имат задачата да следят не само за осигуряване на спокойното протичане на вота, но и за охраната на бюлетините при разнасянето им, както и за обезпечаването на самите секции.

Специален щаб в МВР ще следи за пресичане на всички опити за купуване на гласове.

Хората, които са с изтекла, изгубена или изчезнала лична карта, ще могат да гласуват в изборния ден със специално удостоверение, като бюрата на МВР за издаването на този документ ще работят и днес.

Тези удостоверения обаче ще важат само през изборния ден, за да могат да упражнят правото си на глас, но не и за балотажа на 3 ноември. За тогава трябва да се издадат нови.

Над 2100 са регистрираните в ЦИК наблюдатели, които ще следят за грешки и нарушения на изборите. Международните организации са две – от общинския офис в естонската столица Талин и от ПАЧИС. Българските НПО -та които ще имат свои представители са общо 13.

Социологическите агенции, които ще извършват проучвания на изхода т. нар. екзитпол, на местните избори са общо 8 - Сова 5, Галъп, Алфа рисърч, Афис, Трент, Екзакта рисърч, Стратегически анализи и маркетинг и Маркетлинкс.

От ЦИК припомнят, че абсолютно се забранява под каквато и да е форма и начин обявяването на резултати от допитване до общественото мнение за изборите 24 часа преди приключването на изборния ден, т. е. от 00.00 часа на 26 октомври. Такива резултати може да се оповестяват едва след 20.00 часа на 27 октомври, когато приключва изборния ден.