Силова въздушна кабелна линия, с голи проводници на открито, без изолация, за пренос на електрическа енергия под високо напрежение, са оплетени в клоните на дърветата под тях.

Оголените проводници, оплетени в клоните на дърветата, притесняват жителите на село Хотница, което се намира на около 15 км от гр. Велико Търново. За проблема сигнализира Иван Кънев, който в социалната мрежа Фейсбук пише, че при най-малкия полъх на вятъра, какъвто имаше в последните дни, клоните на дърветата оплитат един в друг оголените проводници и настъпва "новогодишната нощ" - заря, искри, огън и много силен и брутален звук, подобен на този при заваряване с десет електрожена. Искри хвърчат навсякъде във въздуха, по лесно запалимите дървета и по покрива на къщата му. Кънев описва гледката с думите - ужасна и много страшна. Гледка, след която не е възможно да заспиш, при мисълта, че се намираш само на 5 метра от ада.

След инцидент мъжът е подал сигнал към ЕРП Север, които стопанисват далекопроводите. Служители пристигнали на място и констатирали, че далекопроводите са оплетени в клоните на дърветата и че това е предпоставка за възникването на пожар. Аварийната група съобщили на Кънев, че авария няма и си тръгнали.

Иван помолил собствениците на далекопровода да изрежат клоните на дърветата, но те твърдо му отговорили, че нямат право да режат тези клони, защото дърветата са собственост на Общината и те трябвало да си ги изрежат. "Собственикът на дърветата пък казва, че клоните се намират под проводници с високо напрежение и той нямал право да ги реже, а това било задължение на собственика на далекопроводите", пише в мрежата Кънев.

Той споделя още, че е поискал и на двете страни да им заплати със собствени средства услугите по извършването на просвета на проводниците, но и двете страни категорично му отказали. "Тогава предложих аз сам да ги изрежа без да ги занимавам и ангажирам с нищо, но тогава ми размахаха сърдито пръст и ми казаха, че това е строго забранено и ако си позволя да го направя ще съм под ударите на закона и ще ми бъдат наложени жестоки санкции и глоби."

И така Иван Кънев попада в един омагьосан кръг, от който изход няма... поне засега. Ето какво пише още мъжът:

"В близост до този участък няма пожарен хидрант, аз нямам толкова дълъг маркуч, но още днес ще си купя и ще го позиционирам в близост до проблемните проводници, защото повярвайте ми, опасността от пожар на това място е много голяма. Преди две години пак имаше фойерверки на същото място, но ни спаси това, че валеше проливен дъжд. Хубавото беше, че през същата нощ, по време на огледа на аварийната група която съседите повикаха, жиците пак се оплетоха заискряха и на другия ден изрязаха клоните на дърветата без да ги викаме отново. И още нещо, ел. напрежението в този участък е много колебливо, постоянно пада, токът не е постоянен, ежедневно спира, а няма да казвам колко много електроуреди на съседите изгоряха поради тази причина.

Първобитно, безотговорно и животозастрашаващо е, в 21 век, да пренасяш електрическа енергия, по въздушна линия с високо напрежение, чрез ГОЛИ ЖИЦИ! И двете страни имат лобита и подкрепят определени политически сили, но когато става въпрос за такъв „незначителен“ за тях проблем, на едни обикновени граждани и то живеещи на село, когато няма лапачка от евро проекти, обществени поръчки и т.н., никой няма да си размърда з…..а да оправи нещата както е редно и законно да бъдат! Но виж, ако не дай Бог възникне пожар на това място, ако( не искам дори да си го помислям) пострадат и хора, ще си счупят краката да се показват и снимат до бедствието оборудвани с нови ботуши и лопати, използвайки го за предизборен пиар!

За жалост, в нашата Мила Родина, проблемите започват да се решават, чак след като има огромни щети и задължително някой трябва да пострада! Ще кажете, пиши жалби, сигнали, входирай и т.н., е казвам Ви, пробвал съм и не става. Доста нерви, време и средства съм потрошил в писане на молби и сигнали за оправянето на много нередни неща и нищо не постигнах с това! Българските вятърни мелници продължават да си стоят гордо и непоклатимо на постовете си и дори вятъра на промяната не успява да задвижи вятърните им перки!"

Надяваме се РДПБЗН Велико Търново да се самосезира, като извършат оглед и оценка на риска за създадени предпоставки за пожароопасност на тази отсечка.