В края на месец януари в столичната болница "Майчин дом" две майки родиха шест бебета за четири часа. Лекарите тогава се пошегуваха, че това граничи с чудо, тъй като възможността две тройки тризнаци да се родят почти едновременно, е огромна рядкост. При това заченати по естествен начин, а не инвитро. Днес бебета растат здрави, всички са добре, а родителите им се съгласиха да ни запознаят с тях.

Ахмед, Исмаил, Амая, Теодора, Яница и Деница  се появяват на бял свят в нощта на 28 срещу 29 януари в „Майчин дом” в София. И в това нямаше да има нищо необикновено, ако тези шест бебета не бяха родени от… две майки. Двете тройки тризнаци се раждат с четири часа разлика. В едно дежурство на екипа, който е на смяна въпросната нощ. Ръководи го доц. Сергей Славов.

"Това дежурство започна доста спокойно. Не се очертаваше да се случи нещо пордобно, но в един момент нещата придобиха доста вълнуващ характер. Многоплодната бременност в последните години се дължи предимно на дейността на асистираната репродукция. Тук интересното беше, че и при двете жени бременностите са спонтанни. И от тази гледна точна, една спонтанна триплодна бременност е събитие, което се случва около едно на 6 000 бременности. Това е, когато една жена е с тризнаци. А пък две с три - не мога да го пресметна", твърди доц. д-р Сергей Славово, акушер-гинеколог, СБАЛАГ „Майчин дом”.

Теодора, Яница и Деница са от дупнишкото село Яхиново. И са плод от втори брак на родителите си. От първата си връзка баща им има едно дете, а майка им – три. Семейството мечтаело да си има и едно общо. Предпочитали момиченце. Появили се обаче всички те. Таткото – багерист по професия, научава новината по телефона, докато е в багера. След това не помни. Тризначките, както и другите три бебета, се раждат преждевременно. За да наддадат на тегло, прекарват известно време в кувьози. Но вече са в отлична форма, разказва Нова.

Ахмед, Исмаил и Амая пък живеят в Брезница. Планинското село на 16 километра от Гоце Делчев е истински пример за демографски бум. В него живеят около 3500 души, а 14 бебета са родени само от началото на годината. Има ясла и детска градина, които едва побират всички деца. А училището е не само основно, но и гимназия. Тризнаците са първи деца в младото семейство на строител и на туко-що дипломирала се учителка.

И така, макар да нямат планове за повече деца, четиримата родители, създали в един ден шест нови живота, пожелават щастието си на всеки. Като напомнят, че понякога то идва в тройни дози.