Пазарът в Баня, Карловско по всяка вероятност ще бъде затворен.

От 29.11.2022 година започна ремонт на улица "Байкал", която е една от основните улици в привлекателния балнеоложки център - град Баня. Ремонтните дейности първоначално ще затворят участъка от бензиностанцията в града до пресечката с улица "Роза", където се намира пощата.

Кметът на Баня - Стамен Гешев информира гражданите, че традиционният пазар в градчето ще бъде затворен, докато се извършват ремонтните дейности. 

"Проектът обхваща улиците "Карловска" до бензиностанцията, ул. "Байкал", ул. "Липите", ул. "Стара планина". Срокът е до 12.12.2023 година. Започва се от ул. "Байкал", като там ще се подменя тротоарната настилка и ще бъде пренареждан паважа на пътното платно", споделя Гешев.

Ремонтни дейности започнаха да кипят на ул. "Байкал".

Кое обаче налага затварянето на петъчния пазар при положение, че улица "Трети март" е отворена, питат се баненци. А кметът побърза да отговори: "Пазарът ще бъде затворен защото ул. "Трети март" ще бъде ползвана за обходен път, докато текат ремонтните дейности!". Този отговор определено не се хареса на голяма част от гражданите.

В своя публикация жител на Баня пише, че абсолютно некоректно и лишено от логика е възникналото противопоставяне на този ремонт и съществуването на пазара. Мартин Стоянов не вижда смисъл в това дейността на пазара да бъде прекратена при положение, че има други места, на които традиоционният пазар може да бъде преместен.

"В Баня има минимум две места, на които пазара може да бъде преместен. Едното е огромния плац до стадиона, който навремето е бил предвиден за паркинг. Теренът е равен и асфалтиран. Другото място е паркинга пред Минералния плаж. Този терен е с по- малка площ от предходния, но също би могъл да се ползва без проблем, поне до началото на летния сезон, когато отваря плажа", коментира Стоянов.

Пазарът в Баня е емблематичен за града и би било голяма грешка да бъде затворен за около цели шест месеца. Той събира стотици клиенти и търговци всеки петък от дълги години. Именно на пазара хората се срещат с бивши колеги производители на декоративна растителност, зеленчукопроизводители, фермери, срещат се хора - труженици, хора, които са влюбени в земята.

"Баненци държат на своят пазар. Това е мястото от което могат да закупят освен плодове и зеленчуци от производител, така също и много други стоки, които не могат да бъдат намерени през останалото време в Баня. Съществуването на този пазар, създава конкурентна среда, която е от полза в крайна сметка, за обикновения потребител. И не на последно място, пазара е място за социален контакт предимно на възрастните баненци и място за среща между тях. Голяма част от тези хора, нямат възможност или им представлява трудност да ходят до Карлово, за да си набавят продуктите, които иначе намират на баненския пазар", допълва Мартин Стоянов. Мъжът се надява мнението на баненци да бъде чуто и да бъдат направени усилия, насочени към преместването на пазара на друго място.

Пазарът да бъде преместен на едно от обозначените места, това предлага Мартин Стоянов.

"Моля, не махайте пазара! На нас ни е много нужен!", пишат в мрежата баненци. Екатерина Пенчева пък предлага пазарът да бъде разделен на две места, като разстоянието между тях да е 100 метра.

Станислав Георгиев е на мнение, че традиционното място, на което се провежда пазарът, трябва да бъде заменено с друго, тъй като от потока на автомобили в петъчния ден се затруднява движението на две главни улици. "Най-добре долу до стадиона - широко, равно и няма да има драма с улиците, както и с трафика", коментира Георгиев.

Кметът все още не е изразил окончателна позиция след гражданското недоволство за решението пазарът да бъде затворен.

Замениха гранитни бордюри с бетонни: Унищожава ли се историческа памет в град Баня?

Мястото, на което традиционно се провежда пазарът в Баня.