Унищожава ли се историческа памет в карловското градче и ще се стигне ли до напрежение?

От известно време насам, в град Баня тече реконструкция и основен ремонт на улица „Карловска“ и улица „Родопи“, а основните цели на настоящото задание е проектиране и изпълнение на строително-монтажни дейности за подобравяне на транспортно-експлоатационните качества и носимоспособността на настилката по улиците, така че да се осигури необходимата безопасност на движение, добро отводняване и нормален достъп за пешеходците при тяхната експлоатация, както и подобряване на достъпността и естетичния вид на жилищната среда.

Екипът на GlasNews.bg получи сигнал, че нещо по ремонта е сторено в разрез с това, което е описано в предварително изготвения документ на обществената поръчка, която е финансирана със средства от Европейски фонд. Става дума за премахване на оригинални гранитни бордюри. Анонимен сигнал до нас гласи, че въпросните гранитни бордюри са поставени по времето на цар Борис III, а към този момент те са демонтирани и на тяхно място фирмата-изпълнител е поставила нови бордюри, но от бетон.

Поставените нови бетонови бордюри

„Оригиналните гранитни бордюри не са мръднали вече 100 години, трябва само да бъдат пренаредени в частта от старото кметство до улица „Марица“, но същите са подменени с бетонни“, се посочва в сигнала до нас.

Междувременно вече подменените гранитните бордюри, заедно с голямо количество павета, са захвърлени в полето, абсолютно безпризорни. Това става ясно и от снимки, които са изпратени до GlasNews.bg.

Захвърлените бордюри и павета от царско време

Разполагаме и с документи по проекта, които абсолютно доказват, че с лека ръка е извършено сериозно нарушение с историческата памет на град Баня.

В един от документите ясно е описано, че в участъка от ул. „Карловска“ и ул.“Родопи“ и в района на старото кметство до пресечката с ул. „Марица“ е трябвало да се извърши пренареждане на съществуващите гранитни бордюри, а не поставянето на нови. Тук идва и въпросът – кой и защо е решил да не спази предварително описаните условия. Появява се и друга питанка – кой е дал позволение да се случи това? На тези въпроси следва да отговорят от Община Карлово и Стамен Гешев - кмет на Баня.

Унищожава ли се историческата памет в град Баня? Досещате се и сами какъв е отговорът на този въпрос.

Припомняме, че през май месец на 2021 година в град Баня се стигна до напрежение заради проект за подмяна на настилката. Тогава замисълът за подмяна на историческите павета с асфалт предизвика ожесточени спорове и раздели общественото мнение. Хората настояваха гранитната настилка, която е архитектурно и историческо наследство, да остане, но паветата да бъдат пренаредени, а другата част от жителите твърдо искаха асфалт.

Възстановяват и облагородяват перголата в сърцето на парка в Баня

Само на 45 км от Пловдив - лечебните води, излекували ревматизма на Цар Борис III