Терапевт предупреждава за навик в спалнята, който може да провали връзката ви, и разбира се, отново са виновни тези проклети телефони.

Може би сте чували за „phubbing“ - тенденция в запознанствата, която е съчетание от думите „телефон“ и „snubbing“.

Тя прави точно това, което е написано на етикета - пренебрегвате партньора си, като през цялото време сте на телефона си и той е в центъра на вниманието ви.

Пред вас има човешко същество, а вие предпочитате да гледате телефона си, или пък прекъсвате общуването си с гореспоменатото човешко същество, защото телефонът ви току-що е звъннал и това изведнъж е най-важното нещо, с което трябва да се заемете.

Phubbing изпраща на потенциалните романтични партньори посланието, че те ще свирят втора цигулка на телефона ви и интересът ви към тях може да бъде изтръгнат във всеки един момент само от вибрациите на джаджата ви.

Както и да е, сега, когато всички отново сме в течение, в „Хъфингтън пост“ пише, че терапевтът Трейси Рос предупреждава, че развиването на „phubbing“ разрушава връзките.

Въпреки че phubbing е пренебрегване на един човек от друг, Рос предупреждава, че сега двойките правят нещо, наречено „паралелно скролване“, при което са заедно, но и двамата скролват в телефоните си.

Тя каза: „Много от двойките, с които работя, се оплакват, че партньорът им постоянно е на телефона си, разсеян е и че е трудно да привлечеш вниманието му.

„Въпреки че нуждата от разпускане в края на деня е напълно разбираема, трудно е да се отрече вредата, която това може да нанесе на връзката.“

Особено тревожно е паралелното скролване в спалнята, където двойките ще са заедно в леглото, но другият човек може и да не е там, тъй като вниманието е напълно изгубено в дигиталния поток от туитове и TikTok видеа.

Терапевтът каза, че по този начин „основно се намаляват шансовете за интимност и привързаност“, тъй като се убива връзката между двойките, докато връзката между партньорите е нещо, което се нуждае от редовни грижи и внимание.

Именно това може да убие една връзка в днешно време - двама души да си легнат и да се почерпят заедно, без да имат и капка интимност.

Малкото скролване на телефона няма да е краят на света, но ако то започне да завладява свободното ви време и живота ви, тогава става по-сериозен проблем.

Рос предположи, че задаването на въпроса „искаме ли да продължим да скролваме“ може да бъде добър, неконфликтен начин да се измъкнете от това да сте заедно в леглото и да не ласкаете нищо друго освен телефоните си.

Друга предложена алтернатива е да накарате партньора си да се заинтересува от това, което гледате, така че дори да споделите интересен факт от нещо, което четете, или да го накарате да погледне забавен TikTok (който вероятно няма да му се стори толкова забавен, колкото на вас), това е начин да взаимодействате един с друг, а не в изолация.