Възможно ли е медицинско лице да не знае как се поставя водоустойчива лепенка?

Марина Цанева се е подложила на хирургическа интервенция в град София, след която се налага да се сменят превръзките, за да се предотврати развитието на микроби в раната. Цанева е избрала смяната на превръзките и свалянето на конците да се случи в град Велико Търново. Жената е посетила частна манипулационна, намираща се до популярна аптека в старопрестолната столица, за да не чака по опашки и да не обикаля болниците с мисълта, че ще получи бърза и адекватна грижа. "За съжаление обаче това далеч не се оказа така", допълва Марина.

Жената разказва, че първият път, когато е посетила клиниката, е нямало малка водоустойчива лепенка. Наложило се е Марина да отиде до близката аптека, за да си вземе такъв тип лепенка. Върнала се е в клиниката, където й поставили лепенката, но жената твърди, че лепенката е поставена грешно - това установила, след като взела душ, именно тогава раната й се е напълнила с вода.

"Видях при сменянето как става, купих си лепенка и си я смених сама", написа жената.

Жена се оплака от извършена медицинска манипулация. От лабораторията: Тя си е виновна!

Следващото посещение в клиниката е за смяната на конците. Разочарованата жена споделя, че толкова кръв при операцията не е имало, колкото при свалянето на конците. Тя отбелязва, че в клиниката са нямали "Лидокаин", който се използва за обезчувствяване на тъканите в определена област.

"Дърпане, дърпане, както и да е, свалиха ги. Накрая пак превръзка, казах, че и голяма да ми сложат няма проблем (за да не ходя да си купувам). В крайна сметка и тази водоустойчива лепенка язък, че е такава. Госпожата просто не знае как да работи с тях (има числа 1 и 2, първо се маха слой 1, а тя направи обратното). В момента вляза ли в банята пак всичко ще е във вода, а целта е именно това да се предотврати", допълва пациентката.

Цанева отбелязва в поста си, че не е нормално сама да сменя превръзката си при положение, че преди 2 часа е сменена от медицинско лице.

"Всички минали през операция са наясно, че постоперативните грижи са също толкова важни, а аз мисля, че частната манипулационна не предоставя качествено обслужване. За мен не е нормално да си сменям превръзката вкъщи сама при положение, че преди 2 часа е сменена от медицинско лице. Нищо против госпожата нямам, тя просто не знае, но тези, които са я наели, според мен, не могат да си позволят човек, който нехае. В случая става дума за една превръзка и дори това не се направи като хората, а какво остава за нещо по-сериозно. От цялата ситуация хубавото е, че видях как се сменя превръзка и се махат конци, вече ще си го правя сама, ако ми се наложи", написа още жената.

Марина сподели снимка, на която виждаме как изглежда въпросната превръзка. А в коментарите под публикацията се включиха и от клиниката. Предлагаме Ви да прочетете каква е тяхната позиция по казуса:

"След подадения сигнал се наложи да се прегледат записите от камерите по време на Вашето посещение! На тях се видя, че "толкова кръв, като при операцията" всъщност е капчица кръв, което е напълно нормално при свалянето на конци. "Лидокаин" не се използва (в медицинската литература така пише) при махането на конци. Постоперативните превръзки НЕ СЕ ПРАВЯТ В ДОМАШНИ УСЛОВИЯ, защото се използват стерилни инструменти и марли, но след като можете сама да се превързвате и сваляте конци, значи ще можете и операция да си направите сама. P.s "госпожата" е сестра с над 40 години трудов стаж в хирургията и урологията".