Все по-често хора сигнализират за змии в населените места. От отровни пепелянки до безвредни за човека смоци се забелязват на обществени места в градовете. Повечето хора изпитват страх и възмущение от влечугите и настояват за мерки. Жителка на Велико Търново се е натъкнала на смок на паркинг пред болница. Тя публикува кадър в мрежата и апелира за бдителност.

„Пред входа на Нова болница!!! Навсякъде обрасло с треви, неокосено и занемарено. Иначе в района данъците са като за топ център на града. Нямам нищо против животните! Хората явно не си гледат отредената работа. Оглеждайте се и бъдете нащрек. Хубав ден,“ написа Валерия Консулова.

Докато някои коментиращи обясниха, че няма повод за притеснение, и че няма опасност от този вид змия, други видяха друг проблем – замърсяването.

"Смок мишкар, много полезна животинка, никакъв проблем не е, проблема е виден и от снимката - навсякъде заринато с боклуци," написа мъж.

„Почти цяло В. Търново е обрасло с високи треви и счупени клони.“

„В понеделник имаше змия и на бул. "България", на пътя, до пазара.“

„Само малко уточнение. Това е на паркинга пред Болницата. Тревните площи наоколо вероятно са грижа на Общината. Но все пак наоколо всичко е обрасло. Градската среда не би следвало да е толкова неподдържана. Аз когато съм в природата имам настройка за такава среща, но не и в почти центъра на града!,“ допълни авторката.

„Тези твари могат да живеят, където поискат! Те не знаят, че този район е на болницата! И не съм сигурна, че ръководството има ангажимент да пази пациентите от змии!“

„За мен е Голям стрелец! Напълно безобидна, но много полезна змия, както за деца така и за възрастни... Дори и когато го заплашвате и от инстинкта си за самосъхранение и страх тръгне да се защитава, като съска и се стрелка да хапе, не може да пробие нито кожата, нито да отрови или каквото и да било. Не сме Австралия! Държите света в ръцете си... За две минути може да поинтересувате, ако не вярвате.“

„Абе вие от Марс ли падате, че не пазя снимките под Царевец, да видите по 3 метра смоци.“

„Как се обвиват една в друга в размножителния период и се издигат на 1.60 височина ще получите диабет като ги видите.“