Под засилена полицейска охрана в Пловдив пристигнаха 934 машини за гласуване на предстоящите утре парламентарни избори, пише TrafficNews.

От логистичната база ще тръгнат 13 буса за Пловдив и 14 буса за областта. Всеки един бус ще има ескорт от поне две полицейски коли.

В момента се товарят машините и до час ще тръгнат до секциите. След което машините бъдат доставени до секциите те ще бъдат пазени от органите на реда.

Самите машини са в специални куфари, които са пломбирани със стикери, за да не могат да се отварят до утре.

"Полицаите, които ще извършват съпровода на машините са инструктирани, че не е нужно да бъде включена светлинната сигнализация, а да се спазват правилата за движение по пътищата. Машините пристигнаха вчера по обяд и бяха поети под охрана от служители на областната дирекция. По същия начин след края на изборния ден ще бъдат транспортирани обратно до София", заяви комисар Костадин Костов, който е началник Охранителна полиция.

Припомняме, че на изборите утре ще се гласува основно с машини, а само на места, където е невъзможно и секциите под 300 избирател вотът ще бъде с бюлетини.

Как ще гласуваме с машините?

В секционната комисия се дава „смарт карта”, на която ще пише „избирател”. Тя се поставя в долния отвор на устройството и се визуализира бюлетината, която е на три страници.

След като направи своя избор, човекът трябва да натисне бутон „преглед” и се визуализира екран, на който се вижда какъв е изборът му. След това натиска „гласувай” и се разпечатва разписката с вота, която се поставя в плик.