На изборите днес българските граждани ще избират местната власт във всички региони на страната. Гласуването ще определи дали градовете и селата ще имат нови или преизбрани кметове. В по-големите населени места ще бъдат избирани и общински съветници.

Органите, за които гласуваме на 29 октомври, са: кметове на общини, кметове на кметства, общински съветници, районни кметове (в София, Пловдив и Варна). Общинските съвети ще бъдат избрани на първи тур, а там, където никой от кандидатите за кметове не събере 51% от подадените гласове, следващата неделя – 5 ноември, ще се проведат балотажи между първите двама.

Както стана ясно, машинно гласуване на първия тур на местните избори днес няма да има - Централната избирателна комисия (ЦИК) отказа да си преразгледа решението, с което отмени машинния вот в петък, а Върховният административен съд (ВАС) ще се произнесе по жалбите срещу това решение в понеделник. Това означава, че на втория тур на изборите на 5 ноември може да има машинно гласуване, но за първия вотът ще е изцяло с хартиени бюлетини.

ЦИК няма да преразгледа решението си за изборите

Хипотетично, ако машина за гласуване, която е сертифицирана, стигне до секциите в неделя и с нея бъде гласувано, вотът би следвало да се приеме за действителен, защото Изборният кодекс казва, че гласуването става с машини. Божа работа е какво ще каже съдът, ако изгубилият кандидат тръгне да оспорва в съда резултатите от избора. Това накратко коментират изборни експерти на въпроса възможен ли е обрат след решението на ЦИК от петък вечерта, с което комисията отмени машинното гласуване за двата тура на местните избори на 29 октомври и 5 ноември. Така или иначе, това е само хипотеза, която практически изглежда неосъществима, защото машина за гласуване не може да стигне до секциите, а съответната секционна комисия и другите институции ще трябва да отговарят как така машина е излязла от складовете и е стигнала до някоя секция без разрешение от ЦИК.

ЦИК: ВАС да прецени дали решението ни е било правилно