Бури и градушки вилняха в съботния ден.

Ледени късчета са се изсипали в селата Габровница и Еленов дол, които се намират в Община Своге. Кадри от стихията споделят местни жители. За минути земята е побеляла. Няма данни за материални щети.

Градушката в Еленов дол

Ледените късове в  Габровница

Първата сериозна гръмотевична буря се образува много близо до границата ни със Сърбия, а над София в следобедните часове се изсипа проливен дъжд, прогърмяха и гръмотевици.

В неделя над Западна и Централна България ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има краткотрайни валежи, гръмотевични бури и градушки.

За половин България синоптиците са обявили жълт код. Tой ще бъде е в сила за 16 области на страната: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, София, София Област, Перник, Кюстендил, Стара Загора, Пловдив, Габрово, Пазарджик, Благоевград и Смолян.

В отделни райони валежите ще са временно интензивни и значителни по количество. Ще духа умерен северозападен вятър и с него ще нахлува хладен въздух; температурите в западната половина от страната ще се понижат значително, максималните ще са 25°-28°, в София - около 25°. В Източна България, където ще продължи да духа слаб до умерен вятър от изток-североизток, температурите ще останат по-високи, до 35°. Там валежи ще има само на отделни места и ще са по-слаби.

Снимки: MeteoBalkans