Вследствие на проливните дъждове в северната част на Средна гора, водата, която минава през напоителен канал, е разрушила отводнителен канал, предаде репортер на Glas.bg. 

Нивото на каналите се е вдигнало. Екипите на “Напоителни системи” са на мястото и възстановяват залетите участъци.

Няма непостредствена опасност за заливане на частни и имоти и земеделски. Най-близкото село е Ивайло.

 

От дъждовете тази сутрин се разрушава водостокът на ОК Дели Арк и подкопава и свлича дигата на НК Алеко потока (това са 2 канала, които се пресичат)

Вследствие на паднали интензивни валежи през последното денонощие, значително се е повишило нивото на отводнителен канал „Дели арк”, което в 9 часа тази сутрин е предизвикало скъсване на част от дигата на напоителен канал „Алеко-потока”, в землището на село Сарая, община Пазарджик. Служители на „Напоителни системи” ЕАД, клон „Тополница” и клон „Марица” са реагирали незабавно, като са предприели спешни аварийно-възстановителни работи за отстраняване на аварията с помощта на тежка техника, с изсипване на едроломен камък за възстановяване на скъсаната дига на напоителния канал. На място са изпълнителният директор на Дружеството г-жа Снежина Динева и управителите на клон „Тополница” и клон „Марица”.

За възникналата авария са уведомени Гражданска защита и РДПБЗН - Пазарджик. Очаква се на територията на община Пазарджик да бъде обявено частично бедствено положение до отстраняване на аварията и възстановяване на водоподаването към земеделските производители.

Екипи на „Напоителни системи” ЕАД ще извършват денонощни обходи и наблюдения на мястото, с цел недопускане риск за живота и здравето на населението и опазване на прилежащата инфраструктура.

Към настоящия момент няма опасност за населението в района на възникналата аварийна ситуация.