Необичайна читалня радва гостите и жителите на китно родопско село. На нея може да се натъкнете, ако поемете асфалтовия път към близкото до Пловдив село Дедево. Или решите да тръгнете към населеното място по пътеката, идваща от красивия район на хижа Здравец.

На площада на селцето, което по данни на НСИ има около жители, ще срещнете и неочакваната гледка. Читалня "Спирката" ще ви посрещне на пъпа на Дедево. Помещение, изпълняващо ролята и на спирка, и на същински библиотека. Няма шега! Чистата стаичка е изпълнена с книги на най-различни теми, за най-различни придирчиви и не толкова придирчиви читатели.

Китно родопско село пази духа на отминалото време СНИМКИ

Томчетата са разделени и подредени по категории, сред които може да намерите творби на чужди, български, а и местни писатели. Срещат се и най-различни жанрове - от детски книги, до фантастика и класика. Нарочна табела дори призовава да си изберете книга за прочит, но и да оставите такава за читалнята.

По стените са подредени и хитроумни карикатури и графики, внасящи допълнителна атмосфера в мястото. Там, където може да се насладите на книга, чакайки автобуса, с гледка към гористите склонове на Родопа планина.

Дедево се намира на едва 21 километра от Пловдив, а данните от последното преброяване на населението в страната сочат, че в него живеят едва 57 души. Около населеното място обаче има много вилни зони, в които хора се радват на планината и бягат от горещините в равнината.

Районът на  Дедово впечатлява със своята природа, изпълнена с богато разнообразие от растителни и животински видове. Въздухът край селото, намиращо се на около 1076 метра над морското равнище, се слави и със своята чистота.

Местността е прошарена от различни туристически пътеки, но за съжаление някои от тях вече са обезличени и обрасли с гъста растителност. Други обаче, са съвсем "живи", а по тях може да усетите родопската красота.

Чужденци плуваха в едно от Седемте рилски езера СНИМКА